Сенатът на САЩ в сряда подкрепи отмяна на две десетилетни разрешения за минали войни в Персийския залив и Ирак. Докато Конгресът настоява да потвърди ролята си при вземането на решение дали да изпрати войски в битка 20 години след последното нахлуване, съобщи "Ройтерс".

Воденият от демократите Сенат гласува с 66 гласа "за" срещу 30 гласа "против" за отмяна на разрешенията от 1991 г. и 2002 г. за използване на военна сила. Това е доста над мнозинството от 51 гласа, необходимо за приемане на мярката, която официално ще сложи край на войните в Ирак.

За да стане закон, отмяната все още трябва да премине пред ръководената от републиканците Камара на представителите, където перспективите му са по-малко сигурни. Всички гласове против отмяната в Сената бяха от републиканците. Лидерът на партията в камарата Мич Макконъл излезе с изявление, в което се противопостави.

"Нашите врагове терористи не спират войната си срещу нас. Когато разположим нашите военнослужещи в опасност, трябва да им предоставим цялата подкрепа и правни правомощия, които можем", каза той. Цитира скорошни атаки, като една от последната седмица в Сирия, при която бе убит един американец, а ранени шестима други.

Президентът Джо Байдън каза, че ще подпише мярката, ако стигне до бюрото му.

Шефът на Пентагона изненадващо пристигна в Ирак

Шефът на Пентагона изненадващо пристигна в Ирак

Близо 20 години след водената от САЩ инвазия, свалила Саддам Хюсеин

Двадесет години след американската инвазия през март 2003 г., която свали от власт Саддам Хюсеин в Ирак, гласуването беше историческа стъпка за война, която уби стотици хиляди иракчани и хиляди американци, усложни политиката в Близкия изток и силно раздели политиката на САЩ.

Поддръжниците на отмяната също казаха, че признават, че Ирак вече не е противник, а се е превърнал в партньор на САЩ в сигурността.

Това беше и последното усилие на американските законодатели да си върнат правомощията на Конгреса за това дали войски трябва да бъдат изпратени в битка. За тях поддръжниците на отмяната казаха, че са били неправомерно преотстъпени на Белия дом.

"Това гласуване показва, че Конгресът е готов да оттегли нашата конституционна роля при решаването как и кога една нация да влезе във война, а също и кога трябва да сложи край на войните", каза сенатор Боб Менендес, демократът председател на комисията по външни отношения, преди гласуването. То е също така срещу бъдещи администрации, злоупотребяващи с разрешения, които надживяват своя мандат, но все още остават в сила", каза Менендес.

Според конституцията на САЩ Конгресът, а не президентът, има право да обявява война.