Предчувствие за на нова Студена война и страхове за рестартиране на ядрената надпревара, така световните медии реагират на решението на САЩ и Руската федерация да преустановят участието си в Договора за ракетите със среден и по-малък обхват - ИНФ. Споразумението е крайъгълният камък на системата за контрол на оръжията и стратегическата стабилност, коментира ТАСС.

САЩ

Ню Йорк Таймс: Руският президент Владимир Путин, както се очакваше, прекрати участието на страната в ключов договор за ядрени оръжия. Това беше отговор на подобни действия, предприети от Съединените щати предишния ден. Путин обаче заяви също, че Русия ще създаде оръжейни системи, които преди това бяха забранени от договора и няма да започне консултации със САЩ по въпроси, свързани с контрола на ядрените оръжия. Това засили усещането, че цялата архитектура на ядреното разоръжаване започва да се разпада.

Администрацията на Тръмп се оттегли от Договора, който е фундамент за споразуменията за разоръжаване, постигнати в края на Студената война, като заяви, че Русия го нарушава от много години. Това решение може да доведе до началото на нова надпревара във въоръжаването не само с Русия, но и с Китай, който не беше страна по договора, подписан през 1987 година.

Пекин в събота, реагирайки на изявлението на американците, предупреди, че прекратяването на договора ще подкопае основите на международната сигурност, но отказа да призове за разширяване на договора ... Китайският ядрен арсенал все още е значително по-малък от американския и руския, но Пекин го модернизира го разширява. Някои критици на Договора обявиха, че той несправедливо връзва ръцете на Съединените щати, като не позволява ефективен отговор на натрупването на сили от Китай.

Вашинготн поуст: Този ход е насочен срещу Русия. По едно време администрацията на Обама не смееше да се заеме с нея, въпреки че също стигна до заключението, че Русия е нарушила Договора, сключен още в началото на Студената война. Администрацията на Обама се страхуваше от нова надпревара във въоръжаването. Дори ако Русия наруши договора, по-добре е да я държи като възпиращ фактор - такъв беше аргументът.

Хил: След обявеното от Доналд Тръмп прекратяване на участието в Договора, Съединените щати се впуснаха в нова надпревара за ядрени оръжия, без да се забелязват теоретично обосновани тактики. Резултатът може да бъде само увеличаване на враждебността и съответно намаляване на нивото на националната сигурност на САЩ.

НПР: Ако останем в този договор, ако го използваме, за да наложим санкции на Москва или да наложим твърда линия на Русия и подкрепа от нашите съюзници, тогава бихме могли да заявим, че всъщност Москва е отговорна за нарушение на договора. Сега обаче правим така, че Русия да се измъкне.

Русия вече има такива ракети. Те ще направят още повече ракети. Те са създали производство. Но тъй като САЩ наистина не се нуждаят от такива ракети, а нашите европейски съюзници не ги искат на тяхна територия, нашата позиция само ще се влоши.

Форин Афиърс: Решението на САЩ да се оттегли от Договора ИНФ, което беше в основата на европейската сигурност в епохата след Студената война, може да доведе до ерозия на други договори за контрол на въоръженията, въпреки че укрепва способността на Вашингтон да реагира на нарастващите заплахи от Русия и Китай, казват анализатори. Някои експерти също казват, че отказът от Договора за ИНФ може да помогне на САЩ да задържат нарастващата военна мощ на Китай в Азия в областта на неядрените оръжия. Тъй като Китай никога не е бил страна по Договора за ИНФ, той има възможност да изгради огромен арсенал от неядрени оръжия.

Изявлението на Русия, което последва в края на седмицата, че ще преустанови участието в договора за ядрени оръжия от Студената война, всъщност увеличи риска от нова надпревара във въоръжаването ... Краят на договора, който сега е почти неизбежен, отбелязва по-нататъшно влошаване на отношенията между Съединените щати и Руската федерация, които вече са обтегнати до край. Това развитие също сериозно ще подкопае основите на архитектурата за контрол на ядрените оръжия, създадена по времето, когато Вашингтон и Москва увеличаваха арсеналите си с най-опасните военни системи в света.

И Русия излиза от Договора за ракетите

И Русия излиза от Договора за ракетите

Путин замразява разговорите, "огледална реакция" на действията на САЩ

Великобритания

Файненшъл таймс: Много представители на американската външнополитическа структура твърдят, че Вашингтон е ограничен в действията си, а Пекин разшири своя ядрен ракетен арсенал. Според САЩ до 30 балистични ракети със среден обсег са в експлоатация в Китай. Въпреки това, много от китайските ракети с малък и среден обхват, както и крилати ракети, биха били обект на Договора за ИНФ, ако Пекин подпише споразумението.

Китай отказа да се присъедини към Договора, но критикува плана на САЩ да се оттегли от него.

Гардиън: европейските съюзници на Вашингтон са загрижени, че краят на Договора за ИНФ ще доведе до връщане към напрежението, което преобладава през 80-те години на миналия век и надпревара във въоръжаването, включително разполагането на ракети с малък и среден обсег в Европа. Въпреки това високопоставен служител в американската администрация заяви, че проектите за създаване на нови ракети все още са в процес на разработка, така че тяхното разполагане не е на дневен ред.

Германия

Франкфуртер Рундшау: След като Съединените щати и Русия обявиха оттеглянето си от Договора, потокът от обвинения не спира - всички без участието на европейците. И това е въпреки факта, че в случай на война Европа ще се превърне в пустош. Такава заплаха задължава правителствата на континента да положат големи дипломатически усилия. С жалби и предупреждения това не е направено. Берлин, Париж и Лондон, въпреки въпросите около Брекзит, трябва да обединят усилията си, за да бъдат чути. Заедно с Полша, балтийските държави и други източноевропейски страни, те трябва да настояват за връщане към контрола на въоръженията.

Велт: Едва ли може да се пренебрегне фактът, че от 1987 г. насам стратегическите условия са се променили значително. И те показват, че договорът трябва да се актуализира. Отминаха дните, в които двете военни сили се съгласиха да забранят високотехнологичните оръжия. Сега ракети със среден обсег могат да създадат държави като Китай, Иран и Северна Корея. Заплахата е станала многостранна.

Фактът, че ИНФ обвързва само Русия и САЩ, е анахронизъм.

Франция

Опинион: С оттеглянето на Съединените щати и Русия от ИНФ, започва надпреварата за "малка" атомна бомба. Ядрените оръжия променят своя статут: от средство за ограничаване, то се превръща в конвенционално, с други думи, използваемо ... Всъщност, всичко изглежда като че две страни искат да модернизират своите ядрени арсенали, а Договорът за ИНФ просто ги възпрепятства.

Монд: Освободен от ограниченията на договора на 2 февруари, САЩ си осигуряват средства за производство на нова ракета. Договорът обаче предвижда възможността за отмяна на оттеглянето в рамките на шест месеца, преди решението да влезе в сила: европейските съюзници от НАТО се надяват, че през този период преговорите ще се възобновят. Съветът Русия-НАТО, може да бъде възстановен през следващите седмици.

САЩ потвърдиха, изтеглят се от договора с Русия за ракетите на 2 февруари

САЩ потвърдиха, изтеглят се от договора с Русия за ракетите на 2 февруари

Съюзниците на САЩ от НАТО напълно подкрепяли решението им

Италия

Ил Месажеро: Основните стратегически последици от напускането на ИНФ са, че Европа се превръща в потенциално поле за конфронтация между САЩ и Русия. И преди Европа, и по-вероятно, пред отделните страни (или френско-германската ос, която се превърна в "основната континентална сила"), въпросът ще бъде не толкова за придобиването на американски бойни глави и ракети (това, което Тръмп се опитва да прокара, с риск да получи противоположен ефект), а на създаване на собствени национални системи за противоракетна отбрана и оборудване на военни самолети и кораби с ракети. И това е надпревара с оръжия от по-широк мащаб.

Ла Стампа: За Русия Договорът ИНФ се превърна в усмирителна риза. За Съединените щати беше почти същото, технологично назад и без необходимата оръжейна система, главно в Тихоокеанския регион. Китай, от друга страна, не се сблъсква с никакви ограничения, тъй като договорът се прилага само за Москва и Вашингтон. Така започва чдрена игра за трима.

И ние трябва да се надяваме, че ще приключи с нови договор, към който ще се присъедини Пекин. Европа, включително Италия, която, разбира се, става все по-уязвима без този договор, е принудена още повече да се придържа към НАТО и постепенно да започне да изгражда собствени отбранителни системи, за да се предпази от ядрената заплаха.

Швейцария

Темп: Отказвайки на 2 февруари задълженията си съгласно разпоредбите на този договор, Съединените щати по принцип откриват пътя за производство на нова ракета. Договорът предвижда това решение да влезе в сила след шест месеца: европейските съюзници от НАТО се надяват, че преговорите ще могат да се подновят през този период.

Турция

Сабах: Две страни се обвиняват една друга за излизането от ИНФ. Преди два месеца държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Русия е нарушила договора. Русия също заяви, че Съединените щати отдавна са започнали да инвестират в разработването на нови ракети. Историята вече не знае кой от тях е започнал. Да, наистина няма значение. И преди сме се опитвали да кажем на света, че надпреварата във въоръжаването идва. Съединените щати и Русия се връщат към ерата на Студената война.

Китай

Глобал Таймс: Краят на Договора за ИНФ може да бъде началото на разпадането на глобалната система за контрол на въоръженията. Вероятно ще започне нова надпревара във въоръжаването.

Тази ситуация се е развила не защото американската военна сила е станала по-слаба, отколкото преди три десетилетия, а защото мисленето на Вашингтон е станало по-радикално.

През последните години Вашингтон надува и преувеличава руската заплаха, но стратегическото възпиране на Русия става по-слабо, отколкото в съветските времена. САЩ също се оплакаха от развитието на ракетните способности на Китай - това е още по-неразумно. Силите за ядрено възпиране на Китай са несравними с подобни американски и руски оръжия.

Китай тренира и тества междуконтиненталните си ядрени ракети

Китай тренира и тества междуконтиненталните си ядрени ракети

Основната цел на ракетите е възпиране и улесняване на политически и дипломатически дискусии

Япония

Асахи Шимбун: Очертаното оттегляне на САЩ от ИНФ заплашва и Япония. Ако престане да работи след шест месеца, САЩ ще обмислят разполагането на ракети със среден обсег в Азиатско-тихоокеанския регион. В случай на такъв сценарий няма да бъде възможно да се избегне въздействие върху сигурността на Япония.

Договорът ИНФ не даде възможност на САЩ да противодействат на изграждането на ракети със среден обсег в Китай, а сега американската страна ще следва политиката на разполагане на нови ракети, включително на остров Гуам. Американските военни бази в Япония попадат в сферата на унищожаването на китайски ракети и затова САЩ обмислят възможността за разполагане на нови ракети без ядрени бойни глави в Япония и Филипините. Според оценки на източници в правителството на САЩ, както и експерти, разполагането на допълнителни оръжия ще отнеме около три до седем години. От друга страна, разполагането на нови ракети в американски бази в Япония ще я постави на първа линия на конфронтация между Вашингтон и Пекин.

В допълнение, ракетите, които САЩ ще разположат в Япония, ще могат да достигнат не само до Китай, но и до Руския Далечен Изток и Сибир. Това ще предизвика негативна реакция от руската страна и преговорите за мирен договор между Япония и Руската федерация ще станат невъзможни.

Република Корея

Чосун Илбо: САЩ официално прекратиха участието си в ИНФ заедно с Русия. В резултат, това международно споразумение, което през последните три десетилетия има огромен принос за намаляване на заплахата от ядрена война, скоро ще бъде в историческата кофа за боклук. Оттеглянето от договора ще развърже ръцете на администрацията на Тръмп не само по отношение на Русия, но и на Китай. Експертите твърдят, че Тръмп постига целта си - да се отърве от забраната на САЩ за употреба на ракети с малък и среден обсег - поради нарастващата конфронтация с Китай, която не е ограничена с такива споразумения.

Новото анормално: Светът остава на „2 минути” от ядрена война

Новото анормално: Светът остава на „2 минути” от ядрена война

Същата като през 2018 г.