Координираните усилия на редица държави за противодействия на морските пирати край бреговете на Сомалия са довели до значително намаляване на броя на отвличанията на търговски кораби в този район.

Това отчита докладът на ООН, изготвен по разпореждане на генералния секретар Бан Ки Мун.
Докладът ще бъде разгледан и обсъден на предстоящото открито заседание на Съвета за сигурност на ООН.

За последните 11 месеца съвместните усилия на военноморските сили на много държави се активизираха, в резултат на което броят на инцидентите с пирати, въоръжени разбойници и отвличания намаляха, се посочва в доклада.

Според статистическите данни, приведени в документа, през 2008 година са подадени 306 сигнала за нападения от страна на пирати. 136 от тях за постъпили от района на Източна Африка.

В периода обаче от 1 януари до 30 септември тази година са постъпили съобщения за 300 инцидента, от които 160 от района. Самите данни са в противоречие с основния извод в доклада.

Конкретно в крайбрежието на Сомалия от началото на годината са отвлечени 34 кораба, а са взети като заложници 450 моряка. Към 27 ноември 2009 година в плен са 8 кораба и 178 моряка.

В доклада се отбелязва, че антипиратските действия на военноморските сили на различни държави са изключително важни. В момента в Аденския залив, който се очерта като най-опасната зона, действат две операции - „Аталанта" на Европейския съюз и „Морски щит" на НАТО.

Към тях се включват и кораби на други държави, включително и Русия.Според оценката на генералния секретар Бан Ки Мун международното сътрудничество е достигнало завидна степен както по отношение на охраната на търговските кораби, така и в съгласуваността при юридическото преследване на пиратите.

Генералният секретар обаче призовава да се продължи и усили сътрудничество в сферата.