Американското министерство на правосъдието определи днешната операция по размяна на шпиони между САЩ и Русия за успешно приключила, съобщи БиБиСи.

Вашингтон предaде на Русия 10 руски агенти, които бяха задържани на американска територия на 27 юни.

От своя страна Русия е освободила четирима свои граждани, излежаващи присъди за шпионаж в полза на западни държави.

Операцията по размяната на шпионите, сочена за най-голямата след края на Студената война, бе осъществена във Виена. БиБиСи посочва, че стълбите на самолетите са били покрити, така че да не се виждат задържаните.

На телевизионни репортажи от летището се виждат кадри с двата самолета - американският Vision Airlines Boeing 767-200 и този на Русия - Yak - 42. Те престояха около 90 минути един до друг, докато траеше размяната. След това двата самолета излетяха последователно един след друг.

Наетият от американското правителство самолет се приземи в британска военна база. Самолетът на руското министерство на извънредните ситуации кацна на летище "Домодедово" в Москва.

Припомняме, десетимата руски агенти се признаха за виновни по обвиненията за шпионаж пред съд в Ню Йорк. Останалите по-тежки обвинения срещу тях бяха снети.

Съдебното заседание в американския град е първото място, на което руснаците се появяват публично заедно, коментира БиБиСи. До момента на задържането им те са се стремели да демонстрират най-обикновен начин на живот, който по нищо да не привлича вниманието. Сред руските шпиони бе и Анна Чапман, определена от медиите в САЩ за фаталната жена" в шпионския скандал.