Руският президент Владимир Путин трябва да помогне за успокояване на ситуацията в Украйна и да направи възможно провеждането на президентските избори на 25 май там. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след среща с френския президент Франсоа Оланд в избирателния й район в Североизточна Германия, съобщават световните медии. Двамата лидери подчертаха, че планираният за неделя от проруските бунтовници референдум в два размирни региона на Източна Украйна е нелегитимен.

Припомняме, утре - 11 май, трябва да се проведе референдум в областите Донецк и Луганск за статута на двата региона.

Бунтовниците се подготвят за референдума, въпреки призива на Путин той да не се проведе.

Меркел смята, че руският президент трябва да изпрати повече сигнали за деескалация на напрежението, така че президентските избори да се проведат.

Германският канцлер заяви, че би искала следващата седмица да види, че в Украйна се провежда национален диалог, но не уточни, кой трябва да участва в него.

Лидерите на Франция и Германия предупредиха за възможни последствия, ако президентските избори в Украйна не се проведат на 25 май, както е планирано. Двамата лидери излязоха с общо изявление, което категорично натъртва на допълнителни санкции срещу Русия заради поведението й към Украйна. Ако президентските избори не бъдат международно признати, това ще доведе до по-нататъшно дестабилизиране на страната. Германия и Франция са се споразумели ако това се случи, да се реализират съответните последствия.