Ако 2016-а беше година на изненадите и заявки за промени или радикален обрат, то 2017-та със сигурност ще е много по-трудна, ще е година на напрежение, изпълнена с предизвикателства, но и с възможности. Бихме могли да я определим и като година на доминото предвид на очакваните промени в някои страни в Европа. Това каза Симеон Николов, член на УС на Българско дипломатическо дружество и главен редактор на "EXPERT - BDD.COM" при представянето на геополитическия модел през 2017 година. Николов е и директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

"България през 2017-та година ще се окаже в хватката на обръч от нестабилни процеси. Все по-нестабилна и хаотична Турция на югоизток, военно напрежение в Черноморския регион, нестабилна и икономически банкрутирала Украйна на североизток, военни приготовления в някои северни страни, нестабилност в Западните Балкани, бежански поток от юг и тероризъм", заяви Николов.

Относно най-актуалния проблем - тероризмът, Николов посочи, че терористичните атаки през 2016-та година са увеличили чувството за несигурност. Прогнозата е, че това ще продължи и през 2017 г. Джихадистките нападения през последните две години са се увеличили 3,5 пъти - от 4 на 17.

"Евентуални очаквания, че физическият разгром на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак ще изчезне, а с това и източникът на тероризъм са напълно безпочвени", коментира Николов. Като аргумент в тази насока той изтъкна, че салафисткият прочит на исляма е по-стар от "Ислямска държава" и той ще я надживее и ще продължи да бъде източник на ислямски тероризъм.

Симеон Николов посочи, че 50 % от джихадистите са се завърнали в Европа. Това прави 3500 души с бойна подготовка, които вече са в нашите страни. От заловен архив в Мосул ставало ясно, че тези джихадисти можели да разчитат на още десетки хиляди, а само в Германия имало 9200 местни радикализирани ислямисти, по данни на германското контраразузнаване.

Симеон Николов прогнозира, че през 2017-та година тероризмът ще продължи с по-голяма активност. Като причина за това също е и нарастващият брой на млади мюсюлмани в Европа, които остават изолирани от обществото. Неограничено се поддържат и интернет платформите на терористични организации от западни фирми. През 2017-та Николов прогнозира изменения на стратегията и тактиката на "Ислямска държава", което е било потвърдено и от Европол. Не се изключва пряка конфронтация между джихадисти и десни екстремисти в Европа.

Като друг съществен въпрос, засягащ страната ни, Николов визира ставащото в нашата съседка Турция. "Стабилността на Турция е важна, както за целия регион, така и за България. Прогнозите за 2017 г. са в голяма степен негативни, независимо от демонстрираната от Ердоган решителност и очертаващият се преход към еднолична президентска власт", каза още той.

Нападение в нощен клуб в Истанбул, 39 загинали и десетки ранени
Обновена

Нападение в нощен клуб в Истанбул, 39 загинали и десетки ранени

Издирва се един нападател

Според Николов терористичните актове, с какъвто започна годината - на 1-ви януари в Истанбул, ще се увеличат поради три причини. Това са двойната игра на Анкара с терористичните организации в Сирия, които дълго време получавали подкрепа и подслон в Турция, едностранно проваленият от турска страна мирен процес с кюрдите и войната на Ердоган в Източна Турция. На трето място според анализатора дори Ердоган да успее да се възползва от несигурността за налагане на силна еднолична власт, терорът няма да намалее.

"Напротив ловът на вещици ще продължи да отслабва силите за сигурност, които няма как да се борят срещу хилядите ислямисти, толерирани досега, само защото са врагове на Асад", каза още той.

По думите на Симеон Николов последните събития подхранват съмнения, че турските служби за сигурност след опита за преврат като че ли не се справят със ситуацията. Той не изключи и сценарий за гражданска война.

Симеонов прогнозира, че във вътрешен план ще се разшири разграждането на демократичните свободи. По думите му, въпреки това опозиция в Турция съществува. Макар и разединена тя може да изиграе своята роля в обозримо бъдеще. Анализаторът бе категоричен, че стилът на Ердоган да използва тероризма за саморазправа с политически противници - катализира все повече нестабилност, която се пренася и в Европа. Доказателство за това е, че само преди седмица са били арестувани агенти на турското разузнаване.

"Група от по трима души са изпратени в Европа, за да отстраняват физически кюрдски политици. Активирани са били над 6000 агенти на разузнаването МИТ само в Германия", коментира Николов. За сравнение това било два пъти повече от агентите на ГДР - в годините на промяната те са били 3000 в Западна Германия. "Недопустимо е държавна служба да поръчва убийство на свои граждани на територията на съюзническа страна", каза още той.

По отношение на войната в Сирия дипломатът прогнозира, че тя ще продължи, независимо от приключилата битка за Алепо.