Не е известно какво е било внесено на борда и дали там се е намирала секретна информация. Това посочва за варшавския вестник „Жечпосполита" агент на полската Агенция за вътрешна сигурност, пожелал анонимност.

Става дума за документи и носители на данни (лаптопи, флажки и т.н.), които - както пише вестникът - руската ФСБ е могла да придобие непосредствено след катастрофата на самолета и преди пристигането на полската делегация.

Провежда се разследване какво би могло да се е намирало на борда и дали не са изложени на опасност натовските тайни.

Представители на полските служби, сред които и на Агенцията за вътрешна сигурност, се намират на мястото на трагедията заедно с военните прокурори. Стараят се да запазят от руснаците намерените предмети, в това число и оръжията и техниката на загиналите служители на Бюрото за охрана на правителството - пише „Жечпосполита".

Проверяваме дали нещо не е копирано, взето, или унищожено. Но не знаем дали веднага след катастрофата служителите на ФСБ не са взели нещо" - цитира „Жечпосполита" събеседника си от Агенцията.

„На място работят пет екипа, които протоколно описват всички намерени предмети" - споделя полковник Кшищов Парулски, главен военен прокурор. Според него всички предмети трябва да бъдат доставени в Полша и подложени на подробни изследвания.

„Служителите ще могат да проведат анализи и да проверят дали са правени опити за копиране на данните. Руснаците без проблеми биха могли да получат достъп до тези данни.

"Според мене обаче, те не биха искали да бъдат обвинени в използването на трагедията за свои цели" - заявява пред вестника Громослав Чемпински.