Докато 51 страни в Африка съобщават за общо 9 988 заразени и 414 починали от новия коронавирус (COVID-19), президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса призова за единство на континента, огромни усилия за оказване на помощ и "нова морална икономика", в която "хората и тяхното благосъстояние са в центъра", когато кризата с коронавируса отмине, съобщава "Гардиън".

Повечето експерти смятат, че регистрираният брой заразени в Африка е много далеч от реалната картина. Налице са масово разпространени опасения, че не само жертвите може да са много повече, особено сред уязвимите общности като бежанци или страдащи от ХИВ, но и икономическото въздействие може да бъде пагубно.

20 млн. работни места в Африка застрашени от коронавируса

20 млн. работни места в Африка застрашени от коронавируса

Икономиката и туризмът ще бъдат ударени

Проучване на Африканския съюз установи, че много африкански държави могат да загубят до една трета от данъчните си приходи, след като нови 20 млн. безработни се появиха на континента.

"С необходимата международна подкрепа можем да укрепим здравната инфраструктура и здравните системи на континента. В същото време африканските държави ще си помагат взаимно", написа Рамафоса в статия за местно издание.

"Ако продължим с тази положителна тенденция, Африка наистина ще демонстрира, че е повече от способна да реши своите проблеми. Чрез по-задълбочено сътрудничество ще се справим с този вирус, регион по регион, страна по страна", настоя още държавният глава на Южна Африка.

Много страни от Африка вече наложиха строги ограничения. На места, където е имало ефективни обществени информационни кампании, те се наблюдават масово и се подкрепят масово, въпреки икономическите затруднения, които причиняват на много милиони хора, които нямат спестявания или заплати.

В Кения, където има наложена само частична блокада, почти 70% от населението подкрепя по-строги мерки.