Австралийската полиция арестува и повдигна обвинение на най-малко 72 души, участвали в митинг срещу климатичните промени, който попречи на движението в северния град Бризбейн, съобщава ДПА.

Около 300 души са участвали в демонстрацията, която започва сутринта и продължава през целия ден в различни части на града. Протестът е организиран от местния клон на базираната във Великобритания екологична активистка група Extinction Rebellion.

Щатската полиция на Куинсланд, където се намира Бризбейн коментира пред репортери, че са арестували и обвинили 72 души, на възраст между 18 и 73 години, за престъпления, включително нарушения на обществения ред, неподчинение на указания и възпрепятстване на полицията.

"Загрижеността ми е за бъдещето на моите ученици, което беше моята основна мотивация за предприемането на тази акция днес", обяснява учителката от гимназията в Бризбейн 21-годишната Оливия Уилямс, която е посрещната с аплодисменти от колеги активисти на излизане от градското полицейско управление в Бризбейн.

Юли 2019 г. е най-топлият месец от 1880 г.

Юли 2019 г. е най-топлият месец от 1880 г.

Данни на НАСА показват, че юли 2016 г. и юли 2017 г. статистически са най-горещите месеци.

Крис Стрийм, представител на полицията определя демонстрацията "изключително разочароваща", тъй като причинява големи проблеми по пътищата, използвани от службите за бърза помощ.

"Това, което е виждаме е протестиращи, които извършват тази непланирана разрушителна дейност", коментира той пред репортери в Бризбейн.

Лора Лукарди, организатор на Extinction Rebellion, заяви, че блокирането на пътища е и целта на демонстрацията и протестиращите с удоволствие отиват в затвора заради тяхната кауза.

"Не е проблем за нас, че има 50 ареста в деня ... Ако успеем да запълним затворите, значи ще запълним затворите. Ние сме доста щастливи да пожертваме гражданските си свободи", обяснява Лукарди.

Следващото изпитание на човечеството – да се изхранват 10 млрд. души

Следващото изпитание на човечеството – да се изхранват 10 млрд. души

Документът от 1200 страници е описван като "изключителна важна част от науката