Германското сатирично сп. "Титаник" изобрази лидера на консерваторите в Австрия Себастиан Курц до снимка на катастрофирала кола, със следния текст към снимката: "Австрия под управлението на катастрофиралия Курц: Бебето Хитлер получава шофьорската си книжка!"

Катастрофиралата кола на снимката очевидно е онази, в която преди 9 години загина бившият лидер на Партията на свободата Йорг Хайдер, съобщава австрийската медия Krone.

Тази медийна публикация следва новината, че дясноцентристката Народна партия на Курц е започнала коалиционни преговори с крайнодясната Партия на свободата и нейния лидер Хайнц-Кристиан Щрахе, наследника на Хайдер на поста.

По-рано този месец сп. "Титаник" беше разкритикувано за публикуването на снимка на Курц в социалната мрежа "Туитър", на която е изобразена мишена на гърдите му, с надпис: "Най-накрая е възможно: Убий бебето Хитлер!"

Публикацията в "Туитър" беше направена ден след като Народната партия зае първото място на парламентарните избори в Австрия, които се проведоха на 15 октомври, след които Курц е на път да стане следващият канцлер на Австрия.

Австрийските власти обявиха, че ще разследват публикацията в "Туитър", а в. Der Standard съобщи, че регионалните контраразузнавателни служби също я разследват.

Германският фюрер Адолф Хитлер е роден в Браунау ам Ин в Австрия, който се намира на границата с Германия. Публикацията в "Туитър", която също така казва "пътуване във времето в Австрия", изглежда е препратка към стар мисловен експеримент: Ако би могъл да се върнеш във времето назад, би ли убил бебето Хитлер?

Досега нито Курц, нито партията му са коментирали сравненията с Хитлер.