Кървавата баня в концертната зала „Батаклан" в Париж, където бяха убити за няколко минути 89 души, е била „нещо като ада на Данте" ("Божествена комедия" на Данте Алигиери - б.р.), обяви полицай пред френското издание Le Monde, цитирано от „Гардиън".

Тази сутрин пътят около залата беше отворен за първи път от извършените в петък атаки, но в същото време излязоха повече подробности за полицейската операция срещу терористите.

Le Monde пише, че в 22 часа в петък в сградата е влязъл полицай и веднага се е сблъскал с един от терористите. Според информация на главния прокурор на Париж Франсоа Молен, разкрита преди няколко дни, около 21:40 часа терористите са атакували присъстващите в залата. Френският вестник допълва, че служителят на реда е прострелял терориста, който после се е взривил.

Не е ясно дали терористът се е взривил сам или куршумът е ударил носената от него  жилетка с експлозиви.

На пода в сградата беше „нещо като ада на Данте", каза полицай, интервюиран от вестника. На земята е имало десетки мъртви тела. В залата само се е чувало звъненето на мобилните телефони на жертвите. Някои от хората са оцелели, преструвайки се, че са мъртви, други са се криели из сградата, включително са висели по прозорците.

Към 22:15 часа две групи от 20 служители на елитните френски части са заели позиции за неутрализиране на терористите. Останалите двама терористи са крещели на полицията, че са взели няколко заложници и са готови да ги екзекутират.

Те говореха за „Сирия", отбелязва вестникът.

В 00:20 часа полицията дала нареждане да се щурмува коридор, където двамата терористи са се криели. Елитните части хвърлили дузина зашеметяващи гранати и предприели настъпление зад Кевларов щит. Терористите отговорили със стрелба. Полицията после видяла „сянката" на единия терорист да пада, а другият се самовзривил. Le Monde пише, че щитът е бил ударен поне 30 пъти.

Припомняме, в петък седем терористи нападнаха шест места във френската столица Париж. За около 30 минути те избиха 129 души. Повече от 350 пострадаха. Това е най-смъртоносният терористичен удар във Франция от Втората световна война. Отговорност за атаките пое „Ислямска държава".