Десет месеца след парламентарните избори в Босна и Херцеговина, лидерите на трите основни партии в бившата югославска република - Бакир Изетбегович, Милорад Додик и Драган Чович, подписаха споразумение за съставяне на правителство, предаде БНР.

Съветът на министрите, който ръководи обединението на Република Сръбска и хърватско-мюсюлманската федерация, трябва да бъде образуван в срок до 30 дни.

Една от главните причини за продължителното отлагане на новото правителство бе разнобоят между трите общности по отношение на евентуалното членство на Босна и Херцеговина в НАТО. Хървати и мюсюлмани блокираха издигането на премиер от сръбския Съюз на независимите социалдемократи заради отказа му да се ангажира с интегрирането на страната в Алианса. В отговор сърбите блокираха дейността на босненския парламент.

С днешното споразумение те се съгласиха да съдействат за укрепване на отношенията със Северноатлантическия пакт, но с изричната уговорка, че това няма да означава присъединяване на Босна и Херцеговина.

Европейската комисия приветства босненските лидери за постигнатия компромис и ги подкани да осигурят без забавяне нормалното функциониране на всички държавни институции, отбелязва Франс прес.

Сръбският лидер Милорад Додик обаче предупреди, че ако правителството не стане факт в 30-дневния срок, партията му ще блокира всички държавни институции и "нито европейските, нито другите международни институции" ще могат да ѝ попречат.