Платформи за социални медии като Facebook и YouTube могат да представляват риск за здравето на Обединеното кралство, тъй като разпространяват конспиративни теории за коронавирус, според ново проучване на изследователи от Kings College London, съобщава БиБиСи.

Документът, публикуван в списанието Psychological Medicine, разкрива, че хората, които получават своите новини от източници в социалните медии, е по-вероятно да нарушат правилата за блокиране.

"Човек се чуди колко дълго може да се запази това състояние, докато платформите за социални медии продължават да осигуряват световен механизъм за разпространение на медицинска дезинформация", се казва в доклада.

Изследването анализира проучвания, проведени във Великобритания през април и май тази година.

Хората бяха попитани дали вярват в свързани с Covid-19 теории на конспирация, като например, че вирусът е направен в лаборатория или симптомите са свързани с 5G.

Нито една от тези теории няма каквато и да е основа за проверим факт, но тези, които вярват на такива конспирации, са значително по-склонни да получават своите новини от нерегламентирани социални медии.

Всеки десети българин вярва в конспирацията COVID-19 - 5G

Всеки десети българин вярва в конспирацията COVID-19 - 5G

40% смятат, че коронавирусът е биологично оръжие