Милиардерът Доналд Тръмп, който си гарантира номинацията за кандидат-президент на Републиканската партия в надпреварата за Белия дом през ноември, ще бъде труден партньор за Европейския съюз в случай, че бъде избран за държавен глава на САЩ.

Такова становище изрази еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси, цитиран от „Франс прес”.

Да се работи с администрацията на г-н Тръмп ще бъде изключително трудно”, коментирал еврокомисарят, като допълнил: „Това е популист, известен с антиевропейската си реторика.”

„Ако утре той стане президент на САЩ, на нас ще ни се наложи да работим с него. Ала аз, като политик, бих искал това да се избегне”, заключил Московиси, подчертавайки, че това било негово лично мнение и че Европейската комисия нямала позиция по отношение на този или онзи кандидат за президентския пост в САЩ.

Във вторник ексцентричният американски политик, който при всяка своя публична изява критикува остро традиционната политическа върхушка във Вашингтон, получи голяма подкрепа на първичните избори в щатите Калифорния, Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико и Южна Дакота. Той вече има подкрепата на 1 423 делегати при необходими 1 237, за да получи номинацията на републиканците.