Първият вицепремиер на Чехия и вътрешен министър, който изпълнява и длъжността министър на външните работи Ян Хамачек допусна възможността за изгонване на всички руски дипломати от Прага. Съответното съобщение министърът публикува в профила си във "Фейсбук", коментирайки експулсирането на 20 служители на чешкото посолство в Москва.

Чехия към ЕС и НАТО: Изгонете руските шпиони

Чехия към ЕС и НАТО: Изгонете руските шпиони

Прага очаква подкрепа от съюзниците

"Очаквах малко по-различна реакция от руска страна, но добре. Трябва да разпределим на етапи (отговора на Прага на обвиненията срещу Москва за експлозиите в село Врбетице). Днес е ред на "Росатом" (лишен от правото да участва в търга за изграждане на атомна електроцентрала), което тях (Русия) няма да ги зарадва. Трябва да се консултираме за още варианти. Готов съм на всичко - и на изграждане на отношения (между Прага и Москва) от нулата. Това означава, че ще ги изпратим всички у дома", написа Хамачек.

Подигравки и критика по адрес на президента на Чехия за скандала с Москва

Подигравки и критика по адрес на президента на Чехия за скандала с Москва

Двете държави изгониха дипломати

По-рано днес, говорейки в парламента, чешкият премиер Андрей Бабиш определи експулсирането на служители на посолството на Чехия в Москва за "недопустимо и неприемливо". Той отбеляза, че в Прага подготвят "по-нататъшни стъпки" по адрес на Руската федерация. На свой ред Хамачек призова ЕС и НАТО да проявят солидарност с Чехия и да изгонят руски дипломати.

Според чешкото външно министерство към днешния ден персоналът на руското посолство в страната се състои от 27 дипломати и 67 технически служители, а чешкият в Руската федерация се състои от петима дипломати и 19 технически служители. Комисията по отбрана към Камарата на депутатите (долната камара на парламента) призова правителството да изравни броя на служителите в двете дипломатически мисии.

Чехия изненадана от реакцията на Русия

Чехия изненадана от реакцията на Русия

Реакцията на руската страна се оказа по-силна от това, което очаквахме