Проруският президент на Чехия се превърна в мишена на подигравки и критика заради запазеното от него мълчание за дипломатическия скандал с Русия, информира АФП.

Двете държави изгониха дипломати, след като чешкото разузнаване излезе с оценка, че руските спецслужби стоят зад експлозия в склад за муниции в Чехия през 2014 г. При инцидента загинаха двама души.

Чехия към ЕС и НАТО: Изгонете руските шпиони

Чехия към ЕС и НАТО: Изгонете руските шпиони

Прага очаква подкрепа от съюзниците

Чешките власти обявиха, че гонят 18 руски дипломати. Съобщава се, че президентът Милош Земан е одобрил решението.

Земан, който поддържа близки отношения с руския лидер Владимир Путин, заяви, че ще коментира събитията в телевизионно интервю в неделя.

В понеделник вечерта активисти поставиха голям син транспарант с текст "Държавна измяна" на Пражкия замък, официална резиденция на държавния глава.

Чехия изненадана от реакцията на Русия

Чехия изненадана от реакцията на Русия

Реакцията на руската страна се оказа по-силна от това, което очаквахме

"Като чешки президент Милош Земан прибягва до два алтернативни типове поведение - бездействащ и държавна измяна. През последните часове той умело ги комбинира", се казва в съобщение на групата "Да спрем държавната измяна".

Съгласно чешката конституция, обвинение в държавна измяна може да доведе до отстраняването на държавния глава.

76-годишният Земан, бивш комунист, наскоро лобира в полза на Росатом да спечели поръчка за изграждане на нов реактор към чешки АЕЦ. Той също насърчава закупуване на руската ваксина "Спутник V" и поиска лично от Путин да предоставят от ваксината.

Но след избухването на дипломатическия скандал чешкото правителство реши да се изключи Росатом от търга и да прекрати плановете за закупуване на руската ваксина.

САЩ подкрепят Чехия срещу Русия

САЩ подкрепят Чехия срещу Русия

След като Прага изгони руски дипломати, Москва предприе ответни действия

В същото време интернет е залят от подигравки по адрес на държавния глава, като потребител пише, че Земан чака позицията му да бъде преведена от руски език.

"Земан се извинява за унищожението на руски експлозиви", пише друг, публикувал снимка със Земан, който се ръкува с Путин.

Чехия слага руската следа в делото "Врбетице" на масата на ЕС

Чехия слага руската следа в делото "Врбетице" на масата на ЕС

Президентът Милош Земан ще коментира на 25 април

Президентът е критикуван заради мълчанието си, докато в същото време чужди лидери застанаха зад Прага.

Говорител на президента коментира, че транспарантът на замъка е "позорен" и добави, че чешката опозиция "разпространява омраза".