Над 35 000 души излязоха по улиците на Дрезден в знак на протест срещу расизма и ксенофобията. Те издигаха лозунги с надписи "Не на застрашителното залитане вдясно на Германия", съобщава "Цайт".

Мотото на протеста е #unteilbar ("Неразделни"). То отправя призив към германците да се борят за отворено, свободно и солидарно общество.

Меркел заклейми убийството в Кемниц, но и избухналите протести

Меркел заклейми убийството в Кемниц, но и избухналите протести

Протестите били неприемливи

"Ние няма да допуснем да се противопоставят социална държава на миграция и основните права и свободи да бъдат допълнително ограничавани", обявяват организаторите на протеста. Той се организира само седмица преди изборите на 1-ви септември в провинциите Саксония и Бранденбург, които са тест за управляващата голяма коалиция между християндемократи и социалдемократи в Берлин, които продължават да губят подкрепа.

Днес на митинга участващите бяха призовани да изразят ясно позицията си срещу десния екстремизъм и липсата на солидарност, като бяха организирани от над 400 организации - синдикати и организации на хора с творчески професии - артисти, художници, антифашистки и антирасистки неправителствени организации, включително към инициативата се присъединиха и официални представители на католическата и протестантската църква.

Акцията ни е насочена най-вече към онези, които "слагат в един кюп и нашите си вътрешни, социални проблеми и глобалните процеси - като миграцията", обяснява Рудаба Бадакши, една от организаторките на протеста. По думите й популистите се опитват с "националистически идеи да противопоставят една част от обществото на друга".

Бадакши визира най-вече представителите на крайнодясната "Алтернатива за Германия", която според предварителни проучвания се очаква да получи сериозна подкрепа на предстоящите избори - на вота на 1 септември в Саксония и Бранденбург, и на вота на 27 октомври в Тюрингия. Според социолози тя ще получи само 5% по-малко от Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, които управляват в Саксония без прекъсване от 1990 г.

Германски съд осъди мъж за нацистки поздрав в Кемниц

Германски съд осъди мъж за нацистки поздрав в Кемниц

Демонстрантите протестираха срещу фаталното намушкване

Днес консерваторите проведоха най-важния си предизборен митинг в Кемниц - градът, в който миналата година имаше бурни протести и сблъсъци между екстремистки групи и антирасисти, след като местен гражданин бе убит от чужденец, за когото по-късно се оказа, че е сирийски бежанец.