Продължават безредиците в административния център на Южен Киргизстан Джалал Абад. В началото политически, сблъсъците прерастват в етнически- между киргизи и узбеки, съобщава БиБиСи.

Според Интерфакс днес е проведен митинг, на който е поискано лидерът на узбекскатаобщина Кадиржан Батиров да бъде привлечен под отговорност за разпалване на граждански конфликт и раздаване на оръжие.
Съобщава се още и за побой над губернатора на областта Бектур Асанов, който се е опитал да успокои събралите се на стадиона.

Вчера вечерта в цялата Джелалабадска област бе въведено извънредно положение, след като в сблъсъците загинаха двама души, а повече от 50 бяха ранени.
Тогава хиляди етнически киргизи са се опитали да превземат частния Университет „Дружба между народите", който се счита на център на местната узбекска общност.

Тълпата е била отблъсната с изстрели от специалните части, които са привлечени в района. Само и единствено тяхната намеса е предотвратила избухването на сериозен междуетнически сблъсък в центъра на града.
В Южните части на Киргизстан се провеждат почти ежеднвено митинги на привърженици на сваление президент Курманбек Бакиев, който бе изгонен от страна и получи политическо убежище в Беларус.

Последните събития в Киргизстан предизвикаха реакцията на международната общност, като и Русия, и ООН призоваха за намаляване на напрежението и въздържане от насилие.
Самите нови власти обаче изразяват безпокойство във връзка със случващото се в южната част на страната.

Най-обезпокоени са съседите в лицето на Казахстан, който само преди два дни отвори границата си с Киргизстан, която стоеше блокирана заради безредиците от началото на април месец.

Едновременно с това, след като вчера Роза Отумбаева бе избрана за изпълняващ длъжността президента на страната, утре се очаква временното правителство да публикува проекта за нова конституция на страната.

Предложението за промени трябва да мине на гласуване на всенароден референдум, който е насрочен за 27 май.

По думите на вицепремиера Омурбек Текебаев Киргизстан ще остане парламентарна република, но пълномощията на президента ще бъдат рязко ограничени. Засилва се изпълнителната власт в лицето на министър-председател, който ще бъде назначаван от парламента. Изборите за нов президента на Киргизстан ще се състоят не по-късно от октомври 2011 година.

Според коментара на Текебаев, проектът предлага „политическа система без аналог в Централна Азия".

Ако проектът не бъде подкрепен на референдума, това ще означава, че временното правителство е загубило поддръжката на гражданите и би трябвало да подаде оставката си, допълва Текебаев.