Египетската прокуратура издаде заповед за арест на лидера на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя"  Мохамед Бади и неговия заместник Хайрат  Шатир, съобщи Би Би Си.

На сайта на ислямистката групировка „Ал Джамаа ал Исламия" е публикувано съобщение, че Хайрат  Шатир е арестуван в Хургада, но засега информацията не е потвърдена от друг източник.

Бизнесменът Шатир е смятан за водещият стратег на ислямисткото движение. Той беше основен кандидат на „Мюсюлмански братя" на президентските избори.

По време на управлението на Хосни Мубарак, Шатир прекара 12 години зад решетките. Той напусна борбата за президентския пост заради обвинения, свързани с миналото му. Неговото място като кандидат в надпреварата беше заето от Мохамед Мурси.

Новият египетски президент Адли Мансур, който днес положи клетва, заяви, че „Мюсюлмански братя" са част от народа и представителите на това движение биха могли да вземат участие в изграждането на страната.

Припомняме, вчера експрезидентът Мохамед Мурси беше свален от поста си след продължителни масови протести в големите градове.
Главнокомандващият въоръжените сили на Египет Абдел Фатах ал Сиси обяви това в телевизионно обръщение към нацията.  Той заяви, че Мурси „се е провалил да изпълни желанията на египетския народ".