Египетски археолози откриха фараонска гробница близо до столицата Кайро, съдържаща мумия, покрита със златни листа, която е останала затворена в продължение на 4300 години, пише RFI.

Смята се, че това е една от най-старите и най-пълните мумии, откривани някога в Египет.

Останките са открити на дъното на 15-метрова шахта в наскоро открита група гробници в некропола Сакара, южно от Кайро.

"Тази мумия може да е най-старата и най-пълната мумия, открита в Египет досега", каза Захи Хауас, бивш министър на антиките на Египет, в изявление.

Мумията на мъж на име Хакашепес е била покрита със златни слоеве и скрита в голям варовиков саркофаг, каза Хавас. Той е бил запечатан в хоросан повече от четири хилядолетия "точно както са го оставили древните египтяни".

Египет с най-голямата археологическа находка тази година - над 100 саркофага

Египет с най-голямата археологическа находка тази година - над 100 саркофага

Очакват се още открития

Три други гробници бяха открити в огромното гробище Сакара. Твърди се, че най-голямата принадлежи на свещеник, инспектор и надзорник на благородници, наречен Хнумджедеф.

Друг принадлежал на висш служител на двореца на име Мери, който е получил титлата "пазител на тайните", което му позволявало да извършва специални религиозни ритуали.

Други големи находки от разкопките включват статуи, амулети и добре запазен саркофаг.

Хавас каза, че находките датират от петата и шестата династия, съответстващи на 25-ти до 22-ри век пр.н.е.

Разположена на брега на Нил, Сакара е била активно гробище повече от 3000 години и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

То е дом на повече от дузина пирамиди - включително Стъпаловидната пирамида, където е открита мумията.

Откриването в четвъртък идва на фона на вълна от нови открития, обявени от египетските власти през последната седмица.

Близо до южния град Луксор властите съобщиха, че са открили десетки гробища от ерата на Новото царство, датиращи от 1800 г. пр.н.е. до 1600 г. пр.н.е. Руините на древен римски град са открити наблизо, се казва в съобщението.

Египет проведе Парад на фараоните

Египет проведе Парад на фараоните

22 мумии ще бъдат транспортирани до нов музей

В отделно съобщение група учени от университета в Кайро разкриха неизвестни досега подробности за мумифициран тийнейджър, датиращ от около 300 г. пр.н.е.

Компютърната томография позволи на екипа да хвърли нова светлина върху високия социален статус на момчето, разкривайки сложни подробности за амулетите, поставени в мумифицираното му тяло и вида на погребението, което е получил.

Саркофазите и статуите ще бъдат преместени в Големия египетски музей близо до пирамидите в Гиза. Той трябва да отвори тази година и се очаква да привлича 30 милиона туристи годишно до 2028 г.

Египет разкри поредица от археологически открития през последните години в опит да вдъхне нов живот на туристическата индустрия, силно засегната от епидемията Covid-19.

В момента страда от последиците от войната в Украйна. Както Русия, така и Украйна съставляваха голям брой туристи в Египет.

Сканираха мумията на Аменхотеп I с томограф – разбулени са тайни, други остават неразкрити

Сканираха мумията на Аменхотеп I с томограф – разбулени са тайни, други остават неразкрити

Бил е препогребван два пъти...