Учени сканираха с компютърен томограф мумията на египетския фараон Аменхотеп I - така те за първи път видяха тялото отвътре, съобщи Би Би Си.

Мумията на Аменхотеп I, управлявал от 1525 по 1504 г. преди Христа, е открита в Деир ал Бахри преди 140 години. Досега археолозите не са я изучавали отвътре, за да не повредят маската и елементите на савана, с който е обгърната.

Благодарение на компютърното сканиране изследователите са научили, че фараонът е починал на 35-годишна възраст.

"Бил е висок около 169 см, обрязан, имал е хубави зъби. Върху тялото му открихме 30 амулета и уникален златен пояс със златни мъниста. Изглежда физически Аменхотеп I е приличал на своя баща: имал е остра брадичка, малък тесен нос, къдрави коси и леко издадени горни зъби." - разказва пред агенция PA Media доктор Сахар Салим - професор по радиология в университета в Кайро. Тя е и водещ автор в изследването, публикувано в сп. "Frontiers in Medicinе".

Доктор Салим допълва, че при компютърната томография не са открити рани или предизвикани от болести увреждания на тялото, които да позволят на учените да посочат причината за смъртта на фараона.

Те са установили, че Аменхотеп I, който е вторият владетел от 18-ата династия, е първият фараон, погребан със скръстени на гърдите ръце. Още по-необичайно е това, че мозъкът му не е бил отстранен от черепа при мумифицирането.

Сканирането е показало множество посмъртни травми, най-вероятно причинени от крадци, търсещи богатства в гробниците.

Откриха "изгубения златен град" на Древен Египет

Откриха "изгубения златен град" на Древен Египет

Градът е на 3000 г., датира от управлението на Аменхотеп III

Според изследователите, мумията му е била поправена "с любов" от жреците на 21-ата династия, управлявала около 4 столетия след смъртта на Аменхотеп I.

Мумията на фараона е била препогребвана два пъти от жреците на 21-ата династия. Учените са установили, че при възстановяването й свещенослужителите са прикрепили откъснатата глава и шия към тялото с ленена лента, напоена със смола. Освен това са прикрили с превръзка дефект на коремната стена и са поставили под нея два амулета, а откъснатата лява ръка са привързали към тялото.

Според доктор Салим, скъпоценностите и амулетите, открити върху тялото му при сканирането, опровергават теорията, че жреците може да са ги вземала, за да бъдат използвани от фараоните-наследници.

Мумията на Аменхотепа I е била препогребана от жреците в Деир ал Бахри - комплекс от гробници и храмове близо до Луксор. Така те са се надявали да я опазят от посегателства.