Държавите от ЕС се споразумяха постепенно да премахнат две от препоръчителните мерки, свързани с пътуванията, договорени след решението на Китай да сложи край на политиката си за нулев COVID, се казва в изявление на шведското председателство на ЕС, цитирано от "Политико".

Страните се споразумяха да премахнат изискването за отрицателен тест за COVID-19 преди заминаване за хора, пътуващи до ЕС от Китай до края на февруари, и да сложат край на тестването на случаен принцип на пътниците, пристигащи от Китай, до средата на март.

Ходът идва "в светлината на последните епидемиологични развития и като се вземе предвид становището на Комисията по здравна сигурност", се казва в изявлението.

Китай обяви победа над COVID-19

Китай обяви победа над COVID-19

80% от населението на страната е прекарало вируса

Агенцията за обществено здраве на Швеция вече обяви, че страната ще премахне всички изисквания за влизане на пътници от Китай от 19 февруари.

Страховете, че премахването на политиката за нулев COVID от Китай може да доведе до нови варианти на коронавируса, все още не са се оправдали.

Проучване, публикувано миналата седмица в списание The Lancet, установи, че не е имало нови варианти на COVID-19 в страната, откакто тя премахна своята драконовска анти-COVID политика. Анализът на случаите в Китай между 14 ноември и 20 декември установи, че повече от 90 процента са от подвариантите BA.5.2 и BF.7 на "Омикрон". Тези варианти са подобни на тези, циркулиращи в ЕС/ЕИП през есента на 2022 г., преди скока на случаите в Китай, каза агенцията на ЕС по болестите (ECDC) пред "Политико".

СЗО удари на камък с проучването за произхода на COVID-19

СЗО удари на камък с проучването за произхода на COVID-19

То се отлага заради проблеми със събирането на данни