Китай обяви решителна победа над COVID-19, като съобщи за най-ниската смъртност в света, въпреки че експерти поставиха под съмнение данните на Пекин, тъй като коронавирусът разкъса страната през изминалите три години.

Китай внезапно прекрати политиката си за нулев COVID в началото на декември, като 80% от 1,4-милиардното му население прекара вируса. Въпреки информацията за препълнени болнични отделения и морги, Китай регистрира само около 80 000 смъртни случая от COVID-19 през двата месеца след отпадането на ограниченията, съобщава Ройтерс.

С непрекъснати усилия за оптимизиране на мерките за превенция и контрол на COVID-19 от ноември 2022 г. насам, реакцията на Китай срещу COVID-19 направи плавен преход за относително кратко време, посочи Постоянният комитет на Политбюро на Китай.

Китай отчете сериозен спад на тежките случаи на COVID-19

Китай отчете сериозен спад на тежките случаи на COVID-19

Пациентите в тежко състояние са намалели с над 70% от началото на годината

Комитетът отчете голяма решителна победа в превенцията и контрола на епидемията. Усилията на Китай са довели до това повече от 200 милиона души да получат медицинско лечение, включително близо 800 000 тежки случая.

Лидерите обаче предупредиха, че докато ситуацията се подобрява, вирусът все още се разпространява в световен мащаб и продължава да мутира.

Китай ще увеличи процента на ваксиниране на възрастните хора и ще засили доставките и производството на медицински стоки. Постоянният комитет на Политбюро, най-мощният ръководен орган в Китай, призова всички населени места и отдели да укрепят системата за медицинско обслужване.