Страните от Европейския съюз постигнаха съгласие за въвеждането на нови правила за предотвратяване на т. нар. социален дъмпинг и за това работодателите да плащат на чуждестранните работници същите заплати като на местните хора. Това обяви еврокомисарят по заетостта, социални политики, умения и мобилност Марио Тийсен, цитиран от ДПА.

"Равно заплащане за еднакъв труд на едно и също място е в сърцевината на #СоциалнаЕвропа", написа Тийсен в "Туитър" след срещата на министрите на труда и социалната политика в Люксембург вчера.

Командированите наши работници по евродирективата били само 14 хил. души

Командированите наши работници по евродирективата били само 14 хил. души

Директивата не засяга всички, които са си намерили работа в ЕС

Директивата за командированите работници от 1996 г. урежда наемането на работници от ЕС в други страни в рамките на Общността и налага определени стандарти, като например плащането на минимални заплати на местно равнище. Синдикатите обаче се оплакват, че работодателите често използват юридически празноти, за да злоупотребяват с правилата.

Във Франция и други страни директивата се възприема като прокарала пътя за работодателите да наемат работници от Източна Европа на безценица, известно като "социален дъмпинг", като същевременно намаляват заплатите и социалните придобивки на местните хора.

Френският президент Еманюел Макрон е най-гласовият критик на регламентите, уреждащи тези въпроси и лобира сред правителствата в Централна и Източна Европа за реформиране на директивата.

Според данни от 2015 г. законодателството засяга малко над 2 млн. работници в Общността: Полша, Германия и Франция са основните изпращащи страни, докато Германия, Франция и Белгия са основните приемни страни на командировани работници.

Европейската комисиоя изтъква, че чуждестранните работници често получават само половината от това, което получават местните жители.

Страните от ЕС не успяха да се разберат за новите трудови правила, предложени от Макрон

Страните от ЕС не успяха да се разберат за новите трудови правила, предложени от Макрон

Става въпрос за "социалния дъмпинг" на работниците от Източна Европа