Група от около 20 анархисти от скандално известната групировка "Рубикон" са се опитали да нахлуят в Министерството на защитата на гражданите в гръцката столица Атина, съобщават гръцките медии.

Анархистите, които са хвърляли листовки и са крещели лозунги в подкрепа на члена на терористичната организация "17 ноември" Димитрис Куфондинас, са влезли в двора на сградата, преди да бъдат отблъснати от полицията.

Непотвърден брой хора са били арестувани.

В изявление на "Рубикон" се посочва, че действията им били в отговор на отказа на гръцките власти да пуснат Куфондинас в отпуска от затвора.

Осъденият терорист понастоящем изтърпява няколко доживотни присъди за престъпления, включително убийство и се стреми към по-голям отпуск, след като два пъти е бил пускан по два дни по-рано тази година.

Предишният отпуск обаче е предизвикал гнева на семействата на негови жертви.

Куфондинас е започнал гладна стачка на 30 май, защото властите са отказали да го пуснат. Той беше прехвърлен в болница в Атина през миналата седмица, след като получил дехидратация.

"Рубикон" проведоха редица акции, нахлувайки в офиси на партии и политици, както и в посолства и министерства, разбивайки офис оборудване и надрасквайки стените със спрей.

Членове на групировката рядко са задържани, което предизвиква критики от опозиционни партии и консервативни политици, които обвиняват лявото правителство на премиера Алексис Ципрас, че действа меко срещу анархистките и левите екстремисти.