Федералното министерство на вътрешните работи разследва подозренията за евентуална тайна работа на китайската полиция в Германия. Повод за това са няколко съобщения в медиите, според които се твърди, че китайското правителство поддържа незаконни полицейски участъци в няколко града в Европа, включително във Федералната република.

Говорителката на министерството Нанси Файзер заяви пред "Ханделсблат": "Следим въпроса и в момента координираме действията си във федералното правителство."

Както показва доклад на неправителствената организация Safeguard Defenders от септември, такива т.нар. задгранични полицейски участъци вече съществуват в поне 54 държави по света, включително не само във Франкфурт, но и в редица други европейски градове като Париж, Мадрид, Амстердам и Виена.

Според проучванията на организацията, която се занимава основно с нарушения на правата на човека в Китай, има данни, че тези полицейски участъци са насочени специално към китайски дисиденти, например в испанската столица Мадрид.

Тази седмица нидерландската телевизия RTL Nieuws съобщи, че еквивалентни участъци в Амстердам и Ротердам проследяват и тормозят критици на Пекин.

Нидерландия разследва незаконни китайски офиси

Нидерландия разследва незаконни китайски офиси

Те са изпълнявали "полицейски функции"

Чуждестранните полицейски сили по принцип нямат право да извършват операции в Германия и се нуждаят от разрешение. Ако чужди държави провеждат такива операции без разрешение, те действат в нарушение на международното право.

Говорителят на федералния министър на вътрешните работи Файзер посочи, че Федерална република Германия не е сключила двустранно споразумение с Китайската народна република относно функционирането на полицейски участъци в чужбина. "Федералното правителство не толерира упражняването на чужда държавна власт и съответно китайските агенции нямат никакви правомощия на територията на Федерална република Германия", подчертаха от ведомството.

Федералното правителство работи и за това "да гарантира, че китайските дипломатически мисии извършват дейността си в Германия в рамките на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и Виенската конвенция за консулските отношения".