Германското правителство и опозицията се съгласиха парламентът да проведе на 29 юни гласуване за одобряване на европейския фискален пакт и постоянния спасителен фонд, съобщиха от управляващите партии, цитирани от „Франс прес".

Споразумението между дясноцентристката коалиция на канцлера Ангела Меркел и лявоцентристката опозиция е индикатор, че топ икономиката в еврозоната ще успее да ратифицира инструментите, които се смятат за ключови в борбата срещу кризата с публичния дълг.

Току-що приетият график гарантира, че Европейският механизъм за стабилност, заедно с фискалния пакт, могат да влязат в сила навреме", каза Волкер Каудер - парламентарният лидер на управляващия десен блок CDU/CSU на немския канцлер Меркел.

Германският парламент трябва да гласува в полза на двата инструмента с 2/3 мнозинство, за да влезе в сила.

Говорителят на основната опозиционна група - Социалдемократите - обяви, че взетото съвместно решение за графика не означава, че има съгласие по всички въпроси и че преговорите ще продължат.

Новата пътна карта ще бъде подложена на гласуване в Бундестага ( долната камара на парламента) в 15 часа на 29 юни, каза говорителят на Християнския съюз Улрих Шарлак.
По думите му след това тя ще бъде гласувана в горната камара - Бундесрата.

Гласуването ще се проведе веднага след важната среща на Европейския съюз за кризата в еврозоната, която е насрочена за 28-29 юни.