Германската провинция Саксония е на път да създаде институция за "принудително настаняване" на онези, които многократно са били залавяни за нарушаване на карантината, наложена заради коронавируса, съобщи "Билд".

За тези цели се планира да се преоборудва центърът за първично приемане на бежанци, построен през 2017 г. в Дрезден. Както пише таблоидът, през пролетта на 2020 г. министърът на здравеопазването на Саксония Петра Кьопинг предложи да бъдат изпратени нарушители на карантината в психиатрични болници. Тези планове бяха изоставени, както и идеите за настаняването им в хотели или болници.

Какви ще бъдат условията и разходите за настаняване в новата институция, не се съобщава. Районът обаче е ограден, а полицията ще наблюдава.

Министерството на социалната защита потвърди плановете за преоборудване на центъра. В същото време "принудителното настаняване" може да заплашва хора, които многократно са извършвали нарушението.

"Редът на действията е постепенен: упорито внушение, глоба, съдебна заповед", ​съобщиха от ведомството.

Министерството на здравеопазването трябва да внесе искането в съда. Досега в Саксония не е имало подобни прецеденти, но властите искат да се подготвят.

Броят на регистрираните заразени с коронавируса от началото на епидемията в Германия достигна 2 000 958 души, показват данните на института "Роберт Кох", който е част от Министерството на здравеопазването на страната. Починалите от COVID-19 в Германия от началото на епидемията са 45 306 души.

Меркел иска драконовски мерки за "мега блокада" в Германия

Меркел иска драконовски мерки за "мега блокада" в Германия

Спиране на местния и междуградски транспорт и налагане на комендантски час