Германската полиция е извършила обиски на няколко места в източната провинция Саксония като част от разследване на заговор за убийството на министър-председателя на провинцията Михаел Кречмер от активисти срещу ваксинацията, предаде "Ройтерс".

Обиските в град Дрезден са били насочени към отделни членове на група в приложението за съобщения "Телеграм", където са били обсъждани планове за убийството във връзка с ограниченията заради коронавируса на провинциалното правителство, уточни полицията.

Тревога в Германия заради радикализация на антиваксърите

Тревога в Германия заради радикализация на антиваксърите

Нарастват случаите на онлайн тормоз, обиди, физически атаки и свръхагресивно поведение

Групата "Dresden Offlinevernetzung", или "Дрезден офлайн мрежа", привлече вниманието на властите след разследване, публикувано миналата седмица от обществената телевизия ZDF.

Репортажът на ZDF разкри, че членове на групата в "Телеграм" са разговаряли за убийството на представители на правителството на Саксония на срещи в Дрезден.

Специални части са участвали в спецакциите днес, предприети след изявления на членове на "Телеграм" групата, които предполагат, че те може да притежават остри оръжия и арбалети, уточни полицията на Саксония в "Туитър".

В Саксония, която има втория най-висок темп на новозаразени с коронавируса в Германия и най-ниския процент на ваксинация, през последните седмици се проведоха протести от противници на ограниченията заради коронавируса.

Миналия месец група протестиращи проведоха осветено с факли събиране пред дома на министърката на вътрешните работи на Саксония, което масово беше видяно като неявна заплаха за насилие срещу нея.