Ръководителят на националната разузнавателна служба на Германия предупреди за нарастваща радикализация сред отричащите коронавируса, съобщава ДПА.

Преди поредните протести на движението Querdenken ("Латерално мислене") тази събота в град Лайпциг, Стефан Крамер предупреди, че фактори като четвъртата вълна на COVID-19, дискусията за ваксинацията с бустерна доза и затягането на противоепидемичните мерки може да доведат до ново ескалиране на напрежението.

Крамер, който ръководи Службата за защита на конституцията в централната провинция Тюрингия - органът, отговорен за справянето със заплахите за вътрешната сигурност, посочи, че освен при протестните демонстрации това може да се види и в коментарите в интернет.

Смъртни заплахи за шефа на органа за контрол на коронавируса в Германия

Смъртни заплахи за шефа на органа за контрол на коронавируса в Германия

Институтът "Роберт Кох" е водещ в борбата срещу заразата в страната

В цяла Германия са регистрирани прояви на онлайн тормоз, обиди, физически атаки и свръхагресивно поведение.

По думи на Крамер четвъртата вълна на пандемията, както и "комуникационните дефицити и противоречията в политиката, например по отношение на бустерните ваксини" дават допълнителен тласък на антиваксърите.

Движението Querdenken, което се състои от хора, които не вярват в коронавируса, десни активисти и борци срещу ваксинацията, организира редица мащабни протести по време на пандемията, при които понякога се стига и до насилие.

В Германия зоват за по-строги мерки срещу Covid-19

В Германия зоват за по-строги мерки срещу Covid-19

Броят на заразените в страната расте