Министърът на здравеопазването на Германия отхвърля призивите на опозицията да се спре изпълнението на задължението за ваксиниране на здравните работници. Това било опасен сиграл, че властите отстъпват пред протестите срещу ваксините, информира AP.

През декември парламентът на Германия изиска персоналът на болниците и старческите домове да се имунизира срещу ковид. Основният десноцентристки опозиционен блок "Съюз" беше сред тези, които го подкрепиха. Съгласно новия закон тези работници ще трябва да докажат, че са напълно ваксинирани или са се възстановили от ковид 19 до средата на март месец, допълва AP.

Последните седмици някои местни служители се оплакват, че нямат ресурс за прилагането му, а правилата са неясни. Консервативният губернатор на Бавария заяви, че поне засега не планира да се изпълнява задължителната ваксинация. Възможно е да има недостиг на работници.

Говорителят на коалиционния блок Тино Зорге заявява, че правителството трябва да приеме, че новите правила надали могат да бъдат приложени към момента. Според него мандатът трябва да бъде спрян в страната, докато не се отговори на централните юридически и практически въпроси.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах изказва мнение, че опозицията има проблематична позиция и отбеляза, че целта е да се защитят уязвимите пациенти, а не да се тормози медицинският персонал.

Германия се надява скоро да разхлаби мерките

Германия се надява скоро да разхлаби мерките

Здравните експерти не препоръчват скорошно разхлабване

Министърът допълва, че в продължение на месеци властите са очаквали населението да се съгласи с добре обоснованите ограничения за ковид. Съгласно германското законодателство прилагането на правилата е в правомощията на правителствата на отделните провинции. Лаутербах предупреждава, че е погрешно да се смята, че вариантът омикрон прави правилата излишни.

Перспективите за по-широкообхватен мандат за ваксиниране на всички възрастни са неясни и несигурни. Канцлерът Олаф Шолц подкрепя универсален мандат, но поради разделението в управляващата коалиция оставя на парламента да представи предложения.

Припомняме, че в Германия започнаха ваксинирането с четвърта доза ваксина срещу ковид тази седмица. Що се отнася до ваксините, които са адаптирани да действат срещу варианта на коронавируса Омикрон, Съветът изчаква клиничните данни от изпитанията на Moderna и Pfizer-BioNTech.