Германците, за които се смята, че са с пълен имунитет срещу коронавируса, ще бъдат освободени от полунощ от вечерния час и някои ограничения за социалните контакти, съобщава ДПА.

Всички напълно имунизирани или изкарали заболяването ще могат да се срещат с други хора от същата категория без никакви рестрикции. А когато се срещат с неимунизирани, напълно ваксинираните няма да бъдат ограничавани в контактите.

Германия преодоля третата COVID-19 вълна

Германия преодоля третата COVID-19 вълна

Надява се скоро да постави пандемията под контрол

Хората с пълен имунитет освен това няма да се карантинират, след като са се завърнали от пътуване освен в случаите, когато идват от район, в който върлува нов щам на вируса. Няма да им се налага и да показват отрицателен тест, за да влизат в магазини или да ползват услуги.

Над 31 процента от населението на Германия са с поставена първа доза от ваксина по данни на Института по заразни болести "Роберт Кох". Напълно ваксинираните са 8,8 на сто.

Носенето на маски и спазването на социална дистанция продължават да важат, както и в конкретни ситуации и сгради.

Новозаразените в Германия за последното денонощие са 15 685 души, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната достигна 3 507 673 души. През последните 24 часа са починали още 238 души, с което общият брой на жертвите от началото на епидемията в Германия вече е 84 648 души.

Германия се обяви срещу падането на патентите върху Covid ваксините

Германия се обяви срещу падането на патентите върху Covid ваксините

Берлин обаче подкрепя споделянето на препаратите