От Християндемократическия съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел разкритикуваха украинския президент Петро Порошенко за недостатъчните усилия за борба с корупцията, пише германският в. "Билд".

"Порошенко трябва да реши дали иска да бъде президент или олигарх", цитира изданието председателя на Комисията по външните работи към Бундестага Норберт Ретген.

По думите му, Украйна трябва да предприеме драстични мерки, за да спре "разгула на корупцията", която "започва от ръководството на страната".

Порошенко също така е бил разкритикуван, че корупцията продължава да нараства, въпреки че през 2014 г. той публично обеща да продаде компанията си за шоколадови изделия Roshen. Вместо това бизнесът на президента се разраства, изтъква "Билд".

Евродепутатът Елмар Брок също смята, че украинските власти не обръщат достатъчно внимание на борбата срещу корупцията.

От своя страна еврокомисарят по разширяване на ЕС и политиката по съседство Йоханес Хан коментира, че успехът на Киев в областта на корупцията е недостатъчен, както и че са недостатъчни мерките, предприети за увеличаване на прозрачността и откритостта при обществените поръчки и продажбата на държавна собственост.

Следващата седмица в Украйна ще пристигне на посещение представител на Европейския съюз, който ще обясни на Порошенко "цялата сериозност на положението", допълва германското издание.

Борбата с корупцията в Украйна, и по-конкретно създаването на антикорупционен съд в страната, е едно от условията Киев да получи третия транш от макрофинансовата помощ на ЕС.