Войниците в Германия трябва да разчитат на цивилни хеликоптери, за да бъдат транспортирани в Афганистан, докато жизненоважно оборудване като бронежилетки трябва да бъде наемано. Това се подчертава в нов доклад на Бундестага (германския парламент) за състоянието на Бундесвера (германските въоръжени сили), съобщават германските медии.

Ежегодното проучване, отчасти основано на интервюта с войници и посещения на военни бази в цялата страна, също така е показало увеличение на съобщенията за сексуален тормоз и някои случаи на крайнодесен екстремизъм сред войниците.

"Бих искал да докладвам: пролет е, всичко ще бъде ново. Но истината е: все още е зима", коментира членът на Комисията по отбрана към Бундестага Ханс-Петер Бартелс, представяйки доклада по време на пресконференция в Берлин.

Най-големият проблем, от който се оплакват германските войници, е липсата на оборудване, въпреки многократните обещания на правителството, датиращи от срещата на върха на НАТО през 2014 г., за промяна на посоката. Това не се смята за изненадващо развитие, като се има предвид, че германските медии често отразяват проблемите на германските военни.

Особено безпокойство предизвиква тежката техника: Бартелс е установил, че често по-малко от 50% от танковете, корабите и самолетите на Бундесвера са били на разположение по всяко време - било за обучение или за оперативни цели.

"Все още липсват резервни части; поддръжката в индустрията се протака; пограмите за обучение страдат", изтъква социалдемократът Бартелс, допълвайки: "Абсолютно задължително е ускоряването на доставките."

Проблемът, добавя той, не е непременно липсата на пари - той отбеляза с одобрение, че военният бюджет на Германия се е увеличил с 5 млрд. евро до 43,2 млрд. евро тази година, а "бюрократичното чудовище", в което армията се е превърнала.

"Твърде много работа се върши два пъти или против друга работа", посочи той и подчерта: "Твърде много работа се губи за лошите структури. И не всеки скъп проект за цифровизация винаги е от помощ."