Германският здравен министър Карл Лаутербах в петък призова хората над 60-годишна възраст с рискови фактори като високо кръвно налягане или болно сърце да си направят втора бустерна ваксина срещу COVID-19, за да намалят риска от сериозно заболяване, предава Ройтерс.

Министърът каза, че е помолил органа по ваксините да коригира настоящата си препоръка за втори бустер, за да включи по-голяма група хора.

В момента втори бустер се препоръчва за хора на възраст 70 и повече години и за хора, принадлежащи към особено рискови групи. Само 10% от тях обаче имат поставена втора бустерна доза, каза Лаутербах на пресконференция.

Както и в други европейски страни, процентът на заразени в Германия скочи през последните седмици. Институтът "Робърт Кох" за инфекциозни болести (RKI) отчете 296 498 нови случая и 288 нови смъртни случая, свързани с COVID-19 в петък, след като в четвъртък регистрира за първи път повече от 300 000 нови случая.

За да бъде подготвена за потенциална нова вълна през есента, Германия планира да закупи ваксина, която да покрие целия спектър от известни досега варианти на COVID-19, каза министърът. Той се е свързал с фармацевтичните компании и е заявил: "ще имаме тези ваксини много скоро, след като излязат на пазара".

Около 76% от германското население е двойно ваксинирано, а 58% са получили и бустерна доза. Това е доста по-малко в сравнение с над 90% нива на ваксиниране в няколко други страни от ЕС.

Поставят бустерна доза на младежи от 12 до 17 г.

Поставят бустерна доза на младежи от 12 до 17 г.

Ваксината е Comirnaty Pfizer/BioNTech