От този месец във възрастовата група 12-17 г. може да се приложи бустерна доза от ваксината срещу COVID-19 Comirnaty на Pfizer/BioNTech. Бустерната доза се поставя най-малко 6 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина, съобщиха от Министерството на зравеопазването (МЗ).

В тази възрастова група за първична имунизация одобрени в Европейския съюз са двете иРНК ваксини: Comirnaty и Spikevax на Moderna.

Ваксината на Moderna срещу COVID-19 може да се прилага на деца от 6 до 11 г.

Ваксината на Moderna срещу COVID-19 може да се прилага на деца от 6 до 11 г.

Във възрастовата група от 5 до 11 г. досега у нас се прилагаше педиатричната ваксина Comirnaty

"Завършеният ваксинационен курс и бустерната доза помагат на имунната система при среща с вируса да реагира адекватно чрез създадените вследствие на ваксинацията антитела. Бустерната ваксина допринася за ефективно поддържане на ваксиналната защита независимо от възрастта, наличието или липсата на съпътстващи заболявания. Допълнителни дози ваксини (реимунизации) се прилагат от десетилетия и при ваксинопредотвратими заболявания като коклюш, полиомиелит, тетанус, дифтерия и т.н.

Завършеният ваксинационен курс и бустерната доза ефективно предпазват от тежко боледуване и последващи усложнения за здравето (т.нар. пост-COVID състояния)", обясняват от МЗ.

Тодор Кантарджиев: Случаите намаляват, но пандемията не е приключила

Тодор Кантарджиев: Случаите намаляват, но пандемията не е приключила

Като проблем професорът изтъкна намалелия интерес към първа доза

От Здравното министерство посочват още, че при децата и младежите реакциите след поставяне на бустерна ваксина не се различават от тези след първичната ваксинация срещу COVID-19 и от тези след поставянето на други ваксини в тази възраст. Най-често срещаните очаквани нежелани реакции са: болка или зачервяване на мястото на убождането; отпадналост; болки в ставите и мускулите; втрисане и повишена телесна температура (в редки случаи).

Над 135 000 първи дози ваксини поставени за два месеца

Над 135 000 първи дози ваксини поставени за два месеца

Над 440 хил. са бустерните дози

Информация за възможните ваксинационни схеми в различните възрастови групи (кои ваксини могат да бъдат "комбинирани", за интервала между дозите и за това каква бустерна ваксина да изберем може да бъде намерена на сайта - част от информационната кампания "Плюс мен" на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

Възможните ваксинационни схеми са показани и в следната таблица:

Снимка 568063

Източник: Министерство на здравеопазването