Германският профсъюз Verdi свика в четвъртък шестдневна стачка в обществения транспорт за втори път този месец, засилвайки натиска върху работодателите в спор за заплащане и условия на труд, предава "Ройтерс".

Стачката ще продължи от понеделник до събота, 2 март, се казва в изявление на Верди.

"В отделните федерални провинции стачките ще се провеждат в различни дни през този период - главно през целия ден и най-вече с продължителност няколко дни", каза Верди.

Основният ден на стачката е планиран за 1 март, се казва в съобщението, което съвпада с ден на протести, организирани от германския клон на движението за климата "Петъци за бъдещето".

Подобна стачка спря обществения транспорт в голяма част от Германия в края на януари.

Най-голямата икономика в Европа стана свидетел на редица стачки, засягащи въздушния и железопътния транспорт, тъй като работниците са засегнати от постоянно високия инфлационен натиск, работодателите искат повече заплати.

Преговорите за заплати с работодатели в обществения транспорт са в застой във всички федерални провинции, каза Verdi, който преговаря от името на около 90 000 служители от повече от 130 общински компании.

Операторът на обществения транспорт в Берлин BVG нарече стачката "ненужна и напълно преувеличена".

"Когато все още има различия, казваме: можем да ги разрешим само на масата за преговори", се казва в изявление.

В центъра на преговорите е подобряването на условията на труд, се казва в изявление на Verdi, като се изброяват намаленото седмично работно време и увеличеното право на почивка като искания.

Персоналът на Lufthansa стачкува и тази седмица

Персоналът на Lufthansa стачкува и тази седмица

Кръгът преговори на 12 февруари не доведе до споразумени