В Германия започват разпитите на висши лица, които трябва да изяснят атаката на силите на НАТО през септември в Кундуз, Афганистан, съобщи БиБиСи.

Обстоятелствата около случая ще разследва създадената към Бундестага комисия.

При атаката загинаха 140 цивилни. Преди месец стана ясно, че германската армия е скрила информация за броя на загиналите при въздушния удар на НАТО в Афганистан. В резултат Германия беше разтърсена от серия оставки сред висшите етажи.

Пръв се оттегли генералният инспектор на Бундесвера генерал Волфганг Шнайдерхан. След него оставки подадоха министърът на труда на Германия Франц Йозеф Юнг, заемал поста министър на отбраната, когато е била издадена заповедта за нападението. От поста си се оттегли и заместник-министърът на отбраната Петер Вихерт.

БиБиСи допълва, че германският министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг също е подложен на натиск да подаде оставка.

По думите на министъра на отбраната, въздушният удар е бил „най-важното събитие във военната история на следвоенна Германия".

Мнението му за необходимостта от такава мащабна атака обаче е доста изменчиво. Преди данните за броя на загиналите цивилни в Кундуз да станат публично достояние, Гутенберг беше категоричен, че въздушният удар е бил „военно обоснован". След като обаче станаха ясни жертвите на атаката, министърът заяви, че подобна атака е била неуместна.