Холандската полиция, по сигнал от холандските спецслужби, е арестувала 30-годишен заподозрян "терорист" и е иззела оръжеен арсенал в пристанищния град Ротердам, съобщиха от холандската прокуратура, цитирани от "Ройтерс".

Униформените са намерили зареден автомат "Калашников", четири кутии нелегални силно експлозивни фойерверки, голямо изображение на знамето на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), няколко мобилни телефона и 1 600 евро, след като са претърсили апартамента на заподозрения.

"Той е заподозрян в подготовката на терористично престъпление", се посочва в изявление на прокуратурата. Съдът е постановил заподозреният да остане в ареста.

Нивото на заплаха от тероризъм в Холандия е на едно ниво по-ниско от най-високото от март 2013 г. насам, което означава, че властите смятат, че има реална възможност за нападение.

Както в много европейски страни, представители на спецслужбите многократно са предупреждавали за заплахата, която представляват холандските граждани, които са се завърнали от полесраженията в Ирак и Сирия, където са участвали на страната на ДАЕШ.

Разследването по случая с арестувания "все още е в пълен ход", уточни говорителят на прокуратурата. "На този етап ние имаме само един заподозрян", допълни той и посочи, че не може да се отхвърли възможността за извършването на още арести.

След терористичните атаки, извършени от ислямистки екстремисти във Франция, Белгия и Германия, Холандия се счита за потенциална мишена, тъй като подкрепя военните операции на оглавяваната от САЩ коалиция срещу ДАЕШ.

Ротердам, който е най-голямото пристанище в Европа, е средище на разнообразно население, включително и на една от най-големите мюсюлмански общности в Холандия.