Папа Франциск мина по тясна уличка в свещения град Наджаф, за да проведе историческа среща с върховния шиитски духовник в Ирак и посети родното място на пророка Авраам, като осъди насилието в името на Бог като "най-голямото богохулство", информира "Ройтерс".

Междурелигиозните събития, едното в прашен, застроен град, а другото в пустинната равнина на 200 км, затвърдиха основната тема на рискованото пътуване на папата в Ирак - че страната е изтърпяла твърде много, а убийствата често са били сектантски.

"От това място, където се роди вярата, от земята на нашия баща Авраам, нека потвърдим, че Бог е милостив и че най-голямото богохулство е да оскверним името му, като мразим нашите братя и сестри", изтъкна Франциск в древното място Ур, където е роден Авраам.

Историческа среща: папа Франциск и аятолах Али ас Систани

Историческа среща: папа Франциск и аятолах Али ас Систани

Срещата e продължила 40 минути

С пустинния вятър, който развяваше бялото му расо, Франциск, седнал с мюсюлмански, християнски и йезидски лидери, говори близо до археологическите разкопки на 4000-годишния град, който се състои от пирамидален Зикурат, жилищен комплекс, храмове и дворци.

Часове по-рано в Наджаф Франциск се срещна с великия аятолах Али ал Систани, посещение, което изпрати силен сигнал за междурелигиозен диалог и съжителство.

Американската инвазия през 2003 г. потопи Ирак в години на сектантски конфликт. Сигурността се подобри след поражението на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") през 2017 г., но Ирак продължава да бъде театър за глобално и регионално отбелязване на точки, особено ожесточеното американско-иранско съперничество, което се разигра на иракска земя.

Посещението на папата в Ирак беше изключително строго охранявано и пътищата, по които конвоят му мина днес, бяха затворени за друг трафик. На някои места по маршрутите са били разположени пикапи, на които са били монтирани картечници, и дори танкове.

Въпреки че Авраам се смята за баща на християни, мюсюлмани и евреи, на междурелигиозното събитие в Ур не е присъствал нито един еврейски представител.

През 1947 г., година преди създаването на Държавата Израел, еврейската общност в Ирак наброява около 150 000 души. Сега броят им е сведен почти до нула.

Местен църковен служител каза, че евреите са били поканени, но ситуацията за тях е била "сложна", особено тъй като те нямат структурирана общност. Въпреки това при подобни минали събития в мюсюлмански страни е присъствал висш чуждестранен евреин.

"Враждебността, екстремизмът и насилието не се раждат от религиозно сърце: те са предателства на религията", подчерта папата в Ур и настоя: "Ние, вярващите, не можем да мълчим, когато тероризмът злоупотребява с религията; наистина, ние сме призовани недвусмислено да разсеем всички недоразумения."

Терористите от ДАЕШ, които се опитаха да създадат халифат, обхващащ няколко страни, опустошиха Северен Ирак в периода 2014-2017 г., избивайки християни, както и мюсюлмани, които им се противопоставиха.

Християнската общност в Ирак, една от най-старите в света, е особено опустошена, като се е свила до около 300 000 души от около 1,5 млн. души преди американската инвазия и последвалото брутално ислямистко насилие.

В Ур Франциск похвали младите мюсюлмани, че помагат на християните да ремонтират църквите си, "след като тероризмът нахлу в северната част на тази любима страна".

Рафах Хюсеин Бахер, член на малката древна религия мандейство, благодари на папата, че е направил пътуването въпреки многото проблеми в страната, които включват нарастване на заразените с COVID-19 и неотдавнашните ракетни и самоубийствени бомбени нападения.

"Вашето посещение означава триумф на добродетелта, то е символ на признателност за иракчаните, блажен е онзи, който изкоренява страха от душите", изтъкна Бахер.

По-късно, в проповед на съботната вечерна служба в багдадската халдейска катедрала "Свети Йосиф", Франциск отново отдаде почит на "онези от нашите братя и сестри, които и тук са претърпели предразсъдъци и унижения, малтретиране и преследване заради името на Исус".

Рестрикциите заради коронавируса ограничиха броя на хората, които бяха допуснати до църквата, до около 100 души, но те включваха президента на страната, външния министър и председателя на парламента, като всички те са мюсюлмани.

Папата, чието посещение в Ирак започна вчера, пътува утре на север до Мосул, бившата крепост на "Ислямска държава", където църквите и други сгради все още носят белезите на конфликта.