Висш ирански духовник обяви, че ако Израел действа "глупаво", Тел Авив и Хайфа ще бъдат разрушени. Това е станало по време на молитва в Техеранския университет, съобщава иранската държавна телевизия, цитирана от "Ройтерс".

"Ще увеличим ракетния си капацитет въпреки западния натиск... нека Израел знае, че ако действа глупаво, Тел Авив и Хайфа ще бъдат напълно разрушени", подчертал твърдолинейният ислямски духовник аятолах Ахмад Хатами на фона на скандирания "Смърт на Америка" и "Смърт на Израел".

Израел зове Асад да изгони иранците от Сирия

Израел зове Асад да изгони иранците от Сирия

"Те не помагат, само ви вредят"

Хатами също така заявил, че на европейците не може да се вярва, след като иранският президент Хасан Рохани увери, че Техеран ще остане в ядреното споразумение от 2015 г., дори след като САЩ се оттеглят от сделката.

"Америка не може да стори нещо ужасно. Те винаги са го правили след свалянето на иранския режим (на Мохамед Реза Пахлави през 1979 г., б. р.) и този изход е в съответствие с тази цел", казал още Хатами на поклонниците в университета.

"На тези европейски страни, които са подписали ядреното споразумение, също не може да се вярва... На враговете на Иран не може да им се вярва", настоял още Хатами.

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба
Обновена

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба

САЩ въвеждат и санкции срещу Техеран

Американският президент Доналд Тръмп обяви на 8 май, че САЩ се изтеглят от ядреното споразумение с Иран със шестте световни сили. Германия, Франция и Великобритания продължавата да подкрепят споразумението, но искат да се проведат преговори в по-широк формат за пргормата за балистични ракети на Иран и неговите действия в региона, включително в Сирия и Йемен.

Ударите на Израел срещу Иран в Сирия били най-мащабните от десетилетия
Обновена

Ударите на Израел срещу Иран в Сирия били най-мащабните от десетилетия

Иран бил заплаха за регионалната стабилност според Израел