Шведски гражданин от ирански произход, осъден на смърт в Иран по обвинения в шпионаж в полза на Израел, ще бъде екзекутиран до 21 май, съобщи иранската полуофициална информационна агенция ISNA в сряда, след като в Швеция приключи процесът срещу бивш ирански служител, заподозрян във военни престъпления, предава Ройтерс.

Ахмадреза Джалали, лекар и изследовател по медицина на бедствените ситуации, беше арестуван през 2016 г., докато беше на академично посещение в Иран. Иранската съдебна система не коментира съобщението на агенцията, че Джалали е изправен пред екзекуция по-късно този месец.

"Швеция и (ЕС) осъждат смъртното наказание и настояват Джалали да бъде освободен", написа шведският външен министър Ан Линде в "Туитър". "Ние многократно сме заявявали това на ирански представители. Поддържаме контакт с Иран."

Съобщението дойде малко преди процесът срещу Хамид Нури, бивш служител на иранската прокуратура, арестуван от шведските власти през 2019 г., да приключи в Стокхолм. Присъдата трябва да бъде обявена на 14 юли.

Ако бъде признат за виновен, Нури е изправен пред максимална доживотна присъда по обвинения в международни военни престъпления и нарушаване на правата на човека.

Нури е обвинен, че е изиграл водеща роля в убийството на политически затворници, екзекутирани по правителствени заповеди в затвора "Гохардащ" в Карадж, Иран, през 1988 г. Amnesty International определи броя на екзекутираните тогава затворници на около 5000, казвайки в доклад от 2018 г., че "реалният брой може да бъде по-голям".

Съгласно шведското законодателство, съдилищата могат да съдят шведски и други граждани за престъпления срещу международното право, извършени в чужбина.

В понеделник иранското външно министерство извика шведския посланик, за да протестира срещу "неоснователните и скалъпени обвинения, които шведският прокурор отправи срещу Иран по време на съдебното дело срещу Нури", съобщиха по-рано ирански медии.

Миналата година следовател на ООН по правата на човека в Иран призова за независимо разследване на твърденията за екзекуциите по държавна поръчка през 1988 г. и ролята на президента Ебрахим Раиси като тогавашен заместник-прокурор на Техеран.

На въпрос за обвиненията Раиси каза пред репортери след избирането му за президент през юни миналата година, че е защитавал националната сигурност и правата на човека.

В Иран Джалали беше обвинен, че е предоставил информация на Израел, за да му помогне да убие няколко висши ирански ядрени учени. Съпругата му отрече обвиненията. Върховният съд на Иран потвърди смъртната присъда и Джалали организира гладна стачка в знак на протест срещу "изтръгнатите с принуда" негови признания.

Елитната иранска Революционна гвардия арестува десетки лица с двойно гражданство през последните години, предимно по обвинения в шпионаж. Активисти за правата обвиниха Иран, че ги използва като разменна монета. Иран, който не признава двойното гражданство, отрича да взема пленници, за да ги използва като дипломатически лостове.

Иран обаче вече е разменил няколко лишени от свобода чужденци и лица с двойно гражданство за иранци, задържани в чужбина.

Иран е заловил трима шпиони на Мосад

Иран е заловил трима шпиони на Мосад

Те са обвинени в разгласяване на класифицирана информация