Висш ирански духовник обяви по време на петъчната молитва, че военноморският флот на САЩ може да бъде "унищожен от една ракета", след като американски самолетоносач се отправи към Персийския залив, съобщава полуофициалната агенция ИСНА.

Командир на САЩ: Може да изпратим самолетоносач в Ормузкия проток

Командир на САЩ: Може да изпратим самолетоносач в Ормузкия проток

Ако е нужно да се влезе в протока, ще го направя

Самолетоносачът "Ебрахам Линкълн", изпратен от администрацията на президента Доналд Тръмп в Близкия изток като предупреждение към Иран, премина през Суецкия канал вчера.

"Аятолах Юсеф Табатабаи-Неджад, ... препращайки към военния кораб "Ейбрахам Линкълн", който се отправя към Персийския залив, заяви: "Техният флот, струващ милиарди долари, може да бъде унищожен с една ракета", предава думите му ИСНА от централния град Исфахан.

Междувременно американската морска администрация предупреди американските търговски кораби, включително петролните танкери, плаващи по основните водни пътища в Близкия изток, че могат да бъдат ударени от Иран.

Военните на САЩ обявиха по-рано, че редица бомбардировачи Б-52 ще бъдат част от допълнителни сили, изпратени в Близкия изток, за да се противопоставят на заплахите от страна на Иран към американските сили в региона. Ислямската република отхвърли твърдението на САЩ като "фалшива разузнавателна информация".

Бомбардировачи Б-52 на САЩ пристигнаха в Катар, Тръмп не изключва конфронтация

Бомбардировачи Б-52 на САЩ пристигнаха в Катар, Тръмп не изключва конфронтация

Белият дом ги изпрати в Персийския залив заради неуточнени заплахи от Иран