Командирът на Военноморските сили (ВМС) на САЩ в Близкия изток съобщи пред "Ройтерс", че американска разузнавателна информация, която показва заплаха от Иран, няма да му попречи да изпрати самолетоносач в Ормузкия проток, ако е необходимо.

Китай и Индия са последната надежда на Европа за спасяване на споразумението с Иран

Китай и Индия са последната надежда на Европа за спасяване на споразумението с Иран

Европейските сили очакват колапс на ядрения договора без сделка за продажба на ирански петрол

Вицеадмирал Джим Малой, командир на базирания в Бахрейн Пети флот на ВМС на САЩ, не каза дали ще изпрати ударната група USS Abraham Lincoln (Ейбрахам Линкълн) в стратегическия проток до Иран, през който преминава 1/5 от консумирания петрол в света.

Самолетоносачът е разположен в региона като предупреждение към Иран. Вчера той премина през Суецкия канал и навлезе в Червено море. Сега е под командването на Малой.

"Ако е нужно да се влезе в протока, ще го направя", каза вицеадмиралът в телефонно интервю за "Ройтерс" и поясни, че не е ограничен по никакъв начин.

Иран омаловажи предупреждението на САЩ като "фалшиво разузнаване".

Пентагонът обяви, че разполагат USS Abraham Lincoln в Персийския залив и са изпратили бомбардировачи в региона, след като американското разузнаване сигнализира за възможна подготовка от Техеран за атака срещу американски сили или интереси. Малой поясни, че разузнавателната информация е свързана "с реални действия, които наблюдаваме".

Иран премества балистични ракети в Персийския залив

Иран премества балистични ракети в Персийския залив

Пентагонът обмисля да изпрати допълнителна огнева мощ в региона, включително системи за противоракетна отбрана

"И това със сигурност е достатъчно за мен...да кажа, че ние разглеждаме това като заплаха", добави вицеадмиралът.

Американски източници, пожелали анонимност, споделиха, че част от разузнавателната информация показва, че Иран е разположил ракети на лодки. Една от ракетите е способна да бъде изстреляна от малък кораб.

Представителите също отбелязват, че САЩ са обезпокоени от заплаха от подкрепяни от Иран шиитски милиции в Ирак, които отдавна избягваха сблъсък с американските сили, тъй като споделяха една цел - разгром на сунитската екстремистка организация "Ислямска държава" (ДАЕШ).

Бомбардировачи Б-52 на САЩ пристигнаха в Катар, Тръмп не изключва конфронтация

Бомбардировачи Б-52 на САЩ пристигнаха в Катар, Тръмп не изключва конфронтация

Белият дом ги изпрати в Персийския залив заради неуточнени заплахи от Иран

Малой не разкри конкретни данни за ракетите на Иран, но поясни, че вероятно е нова технология и попада под категорията дестабилизиращи и нападателни по своите характеристики.

Той също потвърди, че американските сили са в бойна готовност, но САЩ не търсят и не се подготвят за война с Иран.