Гласоподавателите в Ирландия ще решат утре дали да бъде премахнат член от конституцията на страната, който прави богохулството престъпно деяние. Гласуването с мнозинство с "да" в референдума би било още един знак за намаляващото влияние на църквата в някога силно католическата страна, съобщава в. "Гардиън".

Референдумът се провежда заедно с президентските избори, в които действащият президент Майкъл Хигинс се очаква да спечели втори мандат. Това идва след историческото гласуване в референдума през май, в който мнозинството ирландци гласуваха за премахването на члена от Конституцията, който забраняваше абортите.

Ирландия гласува "за" разрешаването на абортите

Ирландия гласува "за" разрешаването на абортите

Само окръг Донегал гласува твърдо "не"

Последното съдебно преследване за богохулство в Ирландия е било през 1855 г., но преди три години ирландската полиция разследва коментари на актьора Стивън Фрай по телевизията, в които комикът определя Бог като "капризен", "тесногръд" и "пълен маниак". Разследването по-късно беше изоставено, след като недостатъчен брой хора са били възмутени.

Избирателите ще бъдат запитани дали искат да бъде премахната думата богохулство от члена в конституцията от 1937 г., който гласи: "Публикуването или изказването на богохулстващи, смущаващи или неприлични дела е престъпление, което се наказва в съответствие със закона."

Социологическо проучване, проведено през миналата седмица, е установило, че 51 процента от анкетираните са заявили, че ще гласуват в подкрепа на премахване на богохулството като престъпление, 19 на сто са заявили, че ще гласуват за запазването на разпоредбата, а 25 процента не са решили и 4% няма да гласуват.

По-рано този месец Ирландската католическа църква заяви, че разпоредбата за богохулство "до голяма степен е остаряла" и че такива закони са били използвани "да оправдават насилието и потисничеството срещу малцинства в други части на света".

Църквата обаче добави, че правото на хората да практикуват религията си, без да бъдат нападани или осмивани, "трябва да бъде признато и зачитано".