Италианската полиция обяви, че е нахълтала във фирма, специализирана във военни дронове, която според нея е била незаконно закупена от китайски държавни фирми като начин за придобиване на нейната експертиза, информира "Франс прес".

Финансовата полиция уточни, че е идентифицирала трима италиански и трима китайски мениджъри, заподозрени в нарушаване на закона за оборота на оръжия и за защитата на стратегически италиански компании.

Разследване на прокуратурата в Порденоне, Североизточна Италия, е установило, че през 2018 г. базирана в Хонконг компания е платила значително завишена цена за 75% от италианската фирма, която е имала договори с министерството на отбраната.

Зад закупуващата компания стои сложна мрежа от корпоративни холдинги, проследени до "две важни държавни компании в Китайската народна република", се посочва в изявлението на полицията.

Властите не са били информирани за продажбата, както се изисква от закона, докато временният износ на военен дрон за Китай, привидно за панаир в Шанхай през 2019 г., не е бил деклариран правилно.

Полицията уточни, че италианската фирма е била закупена не като инвестиция, а "изключително за придобиване на нейното технологично и производствено ноу-хау, включително военно", като се твърди, че е в ход прехвърляне на производствени мощности в източния китайски град Уси.