Мигранти и незаконно настанили сe са издигнали горящи барикади в изоставено училище край Рим, след като на полицията е било наредено да разчисти мястото, съобщава "Асошиейтед прес".

Обитателите са подпалили гуми, матраци и боклук, за да се опитат да възпрат полицейските части за борба с безредиците. Но властите са потушили пожара и са продължили с разгонването на хората.

Гърция ускорява депортирането на мигранти

Гърция ускорява депортирането на мигранти

След идването на власт на новото дясно правителство

Полицията е използвала мобилни видеокамери в операцията заедно с преговарящ, който е използвал мегафон, за да каже на обитателите на сградата: "Тези, които нямат нищо общо с това, семейства, слезте. Можете да слезете, елате. Нищо няма да се случи."

Вътрешният министър на Италия Матео Салвини, който защитава крути мерки срещу мигрантите, настоя, че Италия "няма търпимост" към всеки, който незаконно окупира изоставени сгради. Той каза, че сградата е опасна и излага на опасност жените и децата, които живеят там.

Представители на общинската администрация в Рим заявиха, че са осигурили алтернативни жилища на близо 200 души, които са засегнати.

Рим има дългогодишна история на незаконно настанили се хора, като и италианци, и мигранти се оплакват от липсата на достъпни жилища.

Броят на мигрантите, пресичащи централната част на Средиземно море на път за Европа, спадна рязко през последната година, показват данните на специализираната европейска агенция "Фронтекс", като през юни се съобщава за увеличение на преминаванията през маршрута през Егейско море от Турция за Гърция.