Италианската данъчна полиция конфискува тази седмица над 130 автомобила Fiat, внесени от Мароко, с мотива, че стикер с цветовете на италианското знаме на вратите им може да даде невярна информация за произхода им. Това заяви в събота говорител на Stellantis, цитиран от "Ройтерс".

Говорителят потвърди съобщението на местна медия, че 134 миниавтомобила Topolino, произведени от марката Fiat на Stellantis, са били временно конфискувани на италианското пристанище Ливорно при пристигането им от Мароко, където са били произведени.

"Единствената цел на стикера беше да посочи предприемаческия произход на продукта", заяви говорителят, като добави, че групата смята, че е работила в пълно съответствие с правилата.

Той заяви, че дизайнът на новото Topolino - исторически модел за Fiat от 1936 г. насам - е замислен и разработен в Италия от екип на Centro Stile FIAT, част от Stellantis Europe, която е италианска компания.

Решението за производство на новото Topolino в Мароко е било ясно още от обявяването на новия модел.

"Във всеки случай, за да се решат всички проблеми, беше решено да се извърши интервенция върху превозните средства с премахване на малките стикери, при условие че властите дадат зелена светлина", каза говорителят.

Дясното правителство на Италия и Stellantis от месеци са в противоречие относно избора на производство на групата, като Рим твърди, че автомобилите, продавани като италиански продукти, трябва да се произвеждат в страната.

Миналия месец марката Alfa Romeo на Stellantis заяви, че ще промени името на новия си модел "Milano" на "Junior", за да сложи край на спора с правителството, което разкритикува избора на италианско име за автомобил, произведен в Полша.