Предложението на френския президент Еманюел Макрон Западът да обмисли нуждата на Русия от гаранции за сигурност, ако Москва се съгласи на преговори за прекратяване на войната в Украйна, отприщи буря от критики в Киев и неговите балтийски съюзници през уикенда, предава Ройтерс.

В интервю за френската телевизия TF1 Макрон каза, че Европа трябва да подготви бъдещата си архитектура за сигурност и също така да помисли "как да даде гаранции на Русия в деня, в който тя се върне на масата за преговори".

Главният помощник на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, каза, че светът се нуждае от гаранции за сигурност от Русия, а не обратното.

"Цивилизованият свят се нуждае от "гаранции за сигурност" от варварските намерения на Русия след Путин", написа Подоляк в "Туитър" в неделя.

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, каза, че една "денуклеаризирана и демилитаризирана" Русия би била най-добрата гаранция за мир не само за Украйна, но и за света.

"Някой иска да осигури гаранции за сигурност на държава терорист и убиец? Написа Данилов в "Туитър".

"Вместо Нюрнберг - да подпишем договор с Русия и да си стиснем ръцете?"

След няколко кръга преговори в първите два месеца на войната, Киев и Москва не са се срещали, за да преговарят за края на конфликта. Киев твърди, че мирните преговори са възможни само ако Русия спре атаките си и се оттегли от всички украински територии, които е завзела.

Ройтерс: Путин е отхвърлил мирно споразумение с Украйна в началото на войната

Ройтерс: Путин е отхвърлил мирно споразумение с Украйна в началото на войната

То е било договорено от Дмитрий Козак

Кремъл от своя страна каза, че Западът трябва да признае обявеното от Москва анексиране през септември на "нови територии" преди всякакви разговори с Путин.

Макрон миналата седмица проведе разговори с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон относно войната в Украйна. След това Байдън каза, че няма условия за дискусии между САЩ и Русия за прекратяване на конфликта.

Заместник-министърът по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд обаче каза, че настояването на Путин да признае декларираните анексии показва, че той не е сериозен за мирните преговори.

"Дипломацията очевидно е цел на всеки, но трябва да имате желаещ партньор", каза тя пред репортери след среща със Зеленски в Киев през уикенда. "И е много ясно... че Путин не е искрен или готов за това.

Зеленски не е коментирал предложението на Макрон.

Предложението на Макрон за гаранции за сигурност на Москва също предизвика критики в някои балтийски страни, които граничат с Русия и я виждат като нарастваща заплаха.

Бившият финландски премиер Александър Стуб каза, че "фундаментално" не е съгласен с Макрон.

"Единствените гаранции за сигурност, върху които трябва да се съсредоточим, по същество не са руски", каза той в своя акаунт в "Туитър". Русия трябва първо да гарантира, че няма да напада други.

Бившият външен министър на Литва Линас Линкевичус каза, че Русия има гаранции за сигурност, стига да не "напада, анексира или окупира" своите съседи.

"Ако някой иска да създаде нова архитектура за сигурност, която позволява на терористична държава да продължи методите си за сплашване, трябва да помисли отново, това няма да проработи", написа Линкевичус в "Туитър".

В Киев Давид Арахамия, депутат и член на преговорния екип на Украйна с Русия по време на преговорите, каза, че Украйна е готова да предостави на Русия гаранции за сигурност, стига да изпълни четири условия.

"За това ще бъде достатъчно: напуснете територията на страната ни, изплатете репарации, накажете всички военни престъпници; доброволно предайте ядрените оръжия", каза Арахамия в "Телеграм". "След това сме готови да седнем на масата за преговори и да говорим за гаранции за сигурност."

Макрон и Зеленски провеждат чести разговори от началото на войната и Зеленски благодари на френския президент за опита да намери дипломатически решения, като същевременно отхвърли внушенията на Макрон, че Киев може да е готов на компромис.

През май Макрон също беше широко критикуван, че каза, че Русия не трябва да бъде унижавана, така че когато боевете в Украйна спрат, да може да се намери дипломатическо решение.

Песков: Няма планове за руско-американски контакти до края на годината

Песков: Няма планове за руско-американски контакти до края на годината

Русия не иска да говори публично за размяна на затворници