Десетки хиляди йеменци се събраха в няколко града в петък, за да чуят техните лидери да осъждат ударите на САЩ и Великобритания срещу тяхната страна в отговор на атаките на бунтовниците хуси срещу кораби в Червено море, предава Ройтерс.

САЩ и Великобритания нанесоха десетки въздушни удари срещу военни цели на хусите през нощта, предизвиквайки опасения за избухване на регионален конфликт, отприщен от войната на Израел в Газа.

"Вашите удари по Йемен са тероризъм", каза Мохамед Али Ал-Хути, член на Върховния политически съвет на хусите, имайки предвид Съединените щати. "САЩ са дяволът".

След като бойците на Хамас в Газа нападнаха Израел на 7 октомври, предизвиквайки израелската атака срещу Газа, свързаните с Иран хуси започнаха да атакуват морските пътища и да стрелят с дронове и ракети към Израел, заявявайки, че няма да спрат, докато и израелската офанзива не спре.

Хусите, които управляват голяма част от Йемен, казаха, че ще атакуват всички кораби, които се насочват към Израел и предупредиха международните корабни компании да не използват израелските пристанища.

Хусите са една от няколкото групи в свързаната с Иран "Ос на съпротивата", които атакуват израелски и американски цели след избухването на войната между Израел и Газа. Групировките държат САЩ, най-близкият съюзник на Израел, отчасти отговорен за кризата и обхвата на масирания отговор на Израел.

"Ние не атакувахме бреговете на Америка, нито се движехме между американските острови, нито ги атакувахме. Вашите удари по нашата страна са тероризъм", каза Ал-Хути.

"Те са терористи и са невероятно успешни в това да лъжат хората по света, но съзнанието на йеменския народ е различно. Вие, йеменци, мислите ли, че Америка се защитава или е терорист?"

Иракската милиция Harakat al-Nujaba, също свързана с Иран, каза, че американските интереси и страните, съюзници на САЩ, няма да бъдат в безопасност от сега нататък. В Сана протестиращите стъпкаха израелски и американски знамена.

Силите на САЩ и съюзниците са били атакувани най-малко 130 пъти в Ирак и Сирия от 17 октомври, според Вашингтон.

Съединените щати не планират да разполагат повече сили в региона, каза говорителят на Пентагона Патрик Райдър.

 Реакции на ударите срещу йеменските хуси

Реакции на ударите срещу йеменските хуси

В САЩ демократи настояват Байдън да обясни действията в Конгреса